ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-06-2013, ora 14:52

"Aleea Celebritatilor din Iasi - Walk of Fame" pe Bulevardul Carol I

Articol de Cristian Amariei

Consilierul PP-DD, Vlad Nedelcu, a depus un proiect de hotarare pentru realizarea la Iasi a unei “Alei a Celebritatilor”.

In calitate de Consilier Local al Municipiului Iasi, si ca simplu cetatean al Municipiului Iasi, doresc sa sustin acest proiect al "Aleea Celebritatilor din Iasi - Walk of Fame" din Bulevardul "Carol I" din Iasi, pentru ca Iasul sa devina o capitala culturala europeana. In acest sens, propun acest proiect de hotarare in baza caruia (si in baza unui studiu de fezabilitate si expertiza tehnica) sa gasim un capitol din bugetul local pentru proiectul "Aleea Celebritatilor din Iasi - Walk of Fame" din Bulevardul "Carol I" din Iasi. Bugetul necesar proiectului "Aleea Celebritatilor din Iasi - Walk of Fame" si termenul de executie vor fi stabilite de o comisie de expertiza acreditata de Consiliul Local al Municipiului Iasi. Propun eventual un buget asigurat din bani europeni in baza unui proiect fezabil si eligibil. Conform datelor istorice si culturale cu semnificatie nationala, si conform Axei Culturale Iasi, acest proiect este oportun”, a declarat Vlad Nedelcu.

Modelul de proiect "Aleea Celebritatilor din Iasi - Walk of Fame" din Bulevardul "Carol I" este asemanator celui polonez din Lodz si este inspirat din Hollywood Walk of Fame din Los Angeles, S.U.A. Proiecte similare au fost implementate in Romania in orase precum Bucuresti si Sibiu.

Walk of Fame-ul autohton, viitoarea alee a celebritatilor din Bulevardul "Carol I" din Iasi, reprezinta un semn de recunoastere si pretuire pentru o viata daruita artelor, un gest simbolic de pretuire a valorilor culturale din Iasi. Este un proiect cultural care gazduieste stelele celor mai cunoscute personalitati din lumea artelor. Aleea va fi marcata cu stele care poarta numele unor personalitati care au contribut in plan cultural, la cresterea renumelui orasului”, a mai precizat consilierul PP-DD.

Bulevardul "Carol I" din Iasi strategic pozitionat in Copou deoarece este un cartier in Iasi, aflat pe dealul cu acelasi nume. Astazi are ca ax principal Bulevardul Carol I (denumit neoficial si Bulevardul Copou). Cartierul este o parte istorica importanta a orasului, cu case vechi si spatii verzi, reprezentand una dintre cele mai cautate zone rezidentiale din Iasi. Datorita situarii aici a mai multor universitati si campusuri, zona este cunoscuta ca fiind frecventata de multi studenti. In Copou se gasesc: institutii precum : Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"; Universitatea Agronomica "Ion Ionescu de la Brad"; Licee (Negruzzi, Eminescu, Ibraileanu, Moisil, Sportiv si Asachi);Campusurile studentesti Titu Maiorescu, Codrescu, Targusor-Copou si Agronomie; Gradina Copou; Parcul Expozitiei; Gradina Botanica; Fostul comandament al Corpului X de armata, actualmente sediu de garnizoana; Stadionul Emil Alexandrescu; Case memoriale: Vasile Pogor (vedeti si Casa Pogor), George Toparceanu, Mihail Sadoveanu, Biserica Sfintii 40 de Mucenici, unde a slujit povestitorul Ion Creanga; Biserica Sfantul Nicolae-Copou, ctitorie a istoricului Nicolae Iorga; Manastirea Podgoria Copou, aflata la nord de Gradina Botanica.

Criteriul de alegere al personalitatilor culturale este in functie de luna in care s-au nascut. Se vor decerna si postum.

Foto: turnulsfatului.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Bogdan,  25.06.2013 15:35

Alti bani aruncati pe fereastra. Culmea ca viitoarea alee a celebritatilor va inlocui proaspatul trotuar instalat de domnii de la Vega... Oare stimabilul de la PP DD are nevoie de pavele? In al doilea rand, l-ar ruga pe domnul Nedelcu sa ne prezinte fezabilitatea unui asemenea proiect pe perioada iernii. Sa se fi inventat oare o marmura antiderapanta?

Constantin Leontescu a spus Ideea unei alei a personalitatilor iesene, pe bulevardul Copou este interesanta. Trebuie studiata de o comisie de specialitate, apoi realizata. Mai ales Iasul merita cu prisosinta acest gest artistic, lansat fiind in cursa devenirii de Capitala Culturala Europeana. E genial. Iasul chiar merita aceasta cinstire. De la Fundatie pe sensul de urcare pana in dreptul Parcului Copou iar de acolo pe sensul de coborare pana la BCU, evident pe trotuar. Un astfel de traseu turistic pietonal ar fi fantastic, totodata si pentru a vedea si savura pe indelete toate cladirile-edificii culturale foarte frumoase dispuse pe cele doua laturi ale bulevardului. Desi locuiesc in Timisoara, sustin prioritatea Iasului. Ce istorie fabuloasa?Stimati domni/doamne creditati oameni de cultura ai "dulcelui targ," va invit la o plimbare lejera pe traseul sus-amintit, reflectand la propunerea de mai sus. Daca despre oricare alt oras din tara oricine ar putea protesta, intreband: De ce Da?, la Iasi, intrebarea ar suna invers: De ce NU? Aceasta este si retorica mea intrebare adresata edililor si tuturor celor care stiu sa viseze frumos in favoarea orasului lor si de ce nu al tuturor, inclusiv al meu, IASUL?
   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii