ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-02-2015, ora 10:41

Afacere paguboasa pentru stat. Oficiul de Cadastru din Iasi a platit 2,8 milioane de euro pe o cladire aflata la un pas de prabusire

Articol de Madalina Irimia
Cea mai paguboasa afacere facuta de Oficiul de Cadastru din Iasi a ajuns in atentia procurorilor anticoruptie. si asta pentru ca institutia a platit 2,8 milioane de euro pe o cladire in stare deplorabila. in imobilul de doua nivele, urmau sa fie amenajate birouri, dar acest lucru nu a fost posibil. Structura de rezistenta este grav afectata iar cladirea risca sa se darame. Pentru ca pretul de achizitie a fost foarte mare, tranzactia este acum cercetata penal.

Subiectul tranzactiei paguboase facuta de Oficiu de Cadastru Iasi este un imobil din zona industriala, cumparat in anul 2008, cu suma de 2,8 milioane de euro. La acea vreme, directorul institutiei era Mugur Cozmanciuc, protejatul fostului sef PNL, Relu Fenechiu. Acesta din urma era un apropiat al afaceristului de la care a fost cumparata cladirea aflata inca de atunci in stare avansata de degradare.

Potrivit presei locale de la acea vreme, sirianul de la care Oficiul de Cadastru a cumparat cladirea era un partener de afaceri al fostului lider PNL, Relu Fenechiu. La doar cateva luni de la aceasta tranzactie, cei doi au incheiat un contract prin care firma de constructii a fostului ministru a incasat 7 milioane de euro.

Fostul director al Oficiului de Cadastru refuza sa dea declaratii cu privire la tranzactia efectuata in urma cu opt ani.

“Nu am nicio cunostinta si nu fac niciun fel de comentarii. V-am raspuns ca asa este corect si frumos si nu am niciun fel de cunostinta despre aceste informatii,” a spus Mugur Cozmanciuc, fost director OCPI Iasi.

In imobilul de 1400 de metri patrati urma sa functioneze noul sediul al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Iasi. Acest lucru nu a fost posibil, din cauza starii deplorabile in care se afla cladirea.

Reprezentantii Oficiului de Cadastru au solicitat o expertiza tehnica abia dupa ce au cumparat cladirea. Specialistii au stabilit ca structura de rezistenta a imobilului era grav afectata.

Conducerea Oficiului National de Cadastru a facut plangere penala si cere ca acel contract de cumparare sa fie analizat de procurori.

Eliza Chirica, purtator de cuvant la OCPI Iasi: “In anul 2012, corpul de control al agentiei a facut un control la Iasi, in urma caruia in 2013 agentia a depus la parchetul de pe langa Judecatoria Iasi o plangere penala, unde s-a constituit parte civila pentru 11 milioane de lei.”

Dosarul a fost declinat catre Directia Nationala Anticoruptie, existand suspiciuni de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu. Pentru ca exista o ancheta in curs, cladirea nu a mai putut fi reabilitata. Oficiul de Cadastru plateste, insa, lunar suma de 3000 de lei pentru paza imobilului care se degradeaza de la o zi la alta.

Cladirea cumparata in urma cu opt ani este acum intr-o stare deplorabila. Peretii stau sa cada, geamurile sunt sparte, iar accesul in interior nu este permis pentru ca plafoanele risca sa cada in orice moment.

Reabilitarea si amenajarea cladirii ar costa 1,3 milioane de euro, potrivit estimarilor facute de reprezentantii Oficiului de Cadastru.

Sursa: digi24.ro
Foto: ieseanul.gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii