Aeroportul Iasi a incheiat anul trecut cu o cifra de 381.000 de pasageri, depasind astfel propria estimare, de 350.000 de pasageri, cifra care ii asigura aerogarii iesene, in acest moment, locul al treilea in randul aeroporturilor regionale din tara, dupa Cluj si Timisoara.
In aceasta cifra – de 381.000 – nu sunt cuprinsi membrii echipajului si copiii sub
varsta de 2 ani. In plus, datele centralizate de companiile aeriene privind traficul de pasageri pe Aeroportul din Iasi in 2016 sunt foarte optimiste – peste 700.000, dublu fata de anul trecut. De asemenea, in 2015 Aeroportul Iasi a cunoscut o evolutie importanta in ceea ce priveste numarul miscarilor de aeronave, cu 16 % mai multe fata de 2014.
„Faptul ca am reusit sa atingem o cifra care depaseste propria prognoza, de peste 380.000, este o certitudine ca Aeroportul International Iasi s-a dezvoltat intr-un timp foarte scurt. In 2015 am suplimentat numarul de rute directe operate de doua companii si am devenit baza aeriana pentru un al treilea operator aerian. Se remarca o evolutie spectaculoasa a numarului de pasageri care au ales serviciile Aeroportului din Iasi fata de anul 2014, cand au fost inregistrati peste 273.000 de pasageri, iar pentru anul viitor estimam o cifra dubla, fapt ce ne va obliga sa regandim capacitatea de procesare a pasagerilor.
Ocuparea podiumului aeroporturilor regionale din Romania, prin clasarea Aeroportului International Iasi pe locul III in ceea ce priveste traficul de pasageri, dupa aeroporturile Cluj si Timisoara, reface astfel axa istorica a acestor orase de dimensiuni, valori si potential apropiate”, a declarat Marius Bodea, presedintele C. A. al Aeroportului International Iasi.
Din acest an, Aeroportul Iasi le ofera pasagerilor 16 zboruri externe operate de 4 companii diferite. 5 destinatii externe noi, anuntate inca de anul trecut, vor fi lansate in curand: cu Blue Air spre Barcelona (27 martie), Bruxelles (30 martie), Koln (3 iunie), iar cu Wizz Air spre Larnaca (1 iulie) si Catania (3 iulie). Totodata, vor fi introduse curse care deja exista in portofoliul de rute al Aeroportului Iasi (Bologna, Roma, Tel Aviv), dar care sunt operate de alte companii, in timp ce zboruri, precum Londra si Milano, isi vor mari frecventa. Si tot din acest an, o a treia companie aeriena care deja opereaza zboruri de la Iasi va avea baza in capitala Moldovei, fapt ce confirma inca o data ca Iasul are potential.
In 2016 Aeroportul Iasi va continua demersurile privind infiintarea de noi rute externe directe, iar strategia urmatoare va fi gasirea unor legaturi cu hub-uri mari ale lumii, care sa asigure transferul transcontinental prin legaturi foarte bune. Nu in ultimul rand, se va urmari conectarea Iasului cu zone din nordul Europei. Noutatea in 2016, in ceee ce priveste diversificarea portofoliului de rute, este deschiderea de curse interne, existand cerere mare in acest sens.
„Dorim consolidarea relatiilor, a portofoliului de rute cu partenerii nostri actuali, pentru care ne vom implica foarte serios. Credem in ideea de respect reciproc fata de cei care au participat alaturi de noi la acest amplu proces de dezvoltare. Speram, totodata, ca anul 2016 sa aduca si parteneri noi, daca ne referim la companii aeriene, insa detaliile acestui deziderat pot fi anuntate doar daca aceste discutii se concretizeaza. Oricum, speram ca in curand sa putem confirma deschiderea rutei interne Iasi-Timisoara, si este foarte probabil ca tot in in 2016, chiar daca abia spre sfarsitul anulului, sa se poata zbura direct de la Iasi spre Madrid, o destinatie extrem de solicitata in ultima perioada ”, a declarat Marius Bodea.