La prima vedere, caloriile (termen folosit in mod curent pentru kilocalorii, inclusiv de catre nutritionisti) par o notiune simpla: daca mananci mai multe decat organismul are nevoie, te ingrasi. Insa, conform Men's Health, lucrurile sunt departe de a fi simple.
Iata ce e bine sa stii - cateva mituri si adevaruri despre calorii, care te pot ajuta sa slabesti.
Caloria este unitatea de masura a caldurii; mai exact, in secolul al XIX-lea era definita drept cantitatea de energie termica necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu un grad Celsius. Caloriile pe care le vedem astazi pe etichetele produselor se refera insa la cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui litru de apa cu un grad Celsius.
Termenul a intrat in lumea alimentara in jurul anului 1890, iar, initial, cercetatorii obisnuiau sa dea foc unui aliment si apoi sa foloseasca flacarile pentru incalzirea unei cantitati de apa. Cu cat apa respectiva era mai calda, cu atat alimentul avea mai multe calorii. In prezent, numarul de calorii dintr-un produs alimentar este estimat dupa continutul de carbohidrati, proteine si grasimi.
Corpul insa functioneaza cu energie chimica, produsa de oxidarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor, care are loc in celule. Atunci cand evaluezi alimentele, tine cont si de cantitatile de carbohidrati, proteine si grasimi pe care le contin, si nu doar de numarul de calorii.
"Combustibilul" nostru vine din cele trei surse mentionate mai sus - proteine, carbohidrati si grasimi. Iar acestea sunt gestionate diferit de catre organism, astfel ca au efecte diferite. Spre exemplu, pentru o suta de calorii luate din carbohidrati, organismul consuma 5-10 calorii cu digerarea lor.
Pentru grasimi e nevoie de si mai putine calorii, iar pentru digerarea a o suta de calorii din proteine organismul are nevoie de alte 20-30. Carbohidratii si grasimile ofera rapid energie, pe cand proteinele o elibereaza mai incet.
Daca vrei sa slabesti, fa din proteine o prioritate la fiecare masa.
Doar pentru ca un aliment este inghitit nu inseamna automat ca va fi si digerat integral. In intestinul subtire sunt absorbiti cat mai multi nutrienti prin peretii acestuia, dar 5-10% din calorii trec neabsorbite. Digerarea grasimii este relativ eficienta, aceasta intrand usor in peretii intestinali.
In ceea ce priveste proteinele, sursele animale sunt mai usor de digerat decat cele vegetale, iar carbohidratii sunt si ei procesati diferit. Glucoza si amidonul sunt nutrienti rapid absorbiti, in timp ce fibrele zabovesc mai mult in tractul digestiv. In plus, fibrele insolubile din unii carbohidrati complecsi, cum ar fi cele din legume si cereale integrale, tind sa blocheze absorbtia altor calorii.
Cu ajutorul unei alimentatii cu continut ridicat de fibre, adica aproximativ 60 de grame de fibre ingerate pe zi, poti pierde pana la 20% din caloriile consumate. Un studiu a scos la iveala faptul ca o astfel de alimentatie lasa de doua ori mai multe calorii nedigerate decat una cu putine fibre. Incearca sa consumi cel putin 35-40 de grame de fibre pe zi.
Nici macar persoanele care se antreneaza fanatic nu ard la sala mai mult de 30% din caloriile consumate intr-o zi. Cele mai multe, cam 60-70%, sunt folosite pentru functiile normale ale organismului, care mentin viata (cum ar fi transportarea oxigenului la celule, inlocuirea tesuturilor vechi, etc). La barbati, aceste functii cer aproximativ 11 calorii la 453 de grame, zilnic, astfel ca un barbat care are o greutate de 90 de kilograme va consuma circa 2.200 de calorii zilnic, chiar si daca nu face miscare.
In plus, mai sunt caloriile consumate cu activitati clasice facute zilnic - cat timp iti pregatesti micul dejun sau urci cateva scari sau te joci cu copilul. Incearca sa faci pauze frecvente atunci cand stai la birou sau pe canapea, pentru a-ti misca putin corpul.
Alimentele procesate care au un continut redus de calorii nu sunt tocmai un aliat ideal in lupta impotriva kilogramelor. Spre exemplu, cele care nu contin zahar, au in locul acestuia indulcitori artificiali precum sucraloza sau aspartam. Iar un studiu realizat in cadrul Universitatii din Texas a aratat ca cei care consumau trei bauturi carbogazoase dietetice (light) pe saptamana aveau un risc cu pana la 40% mai mare de a deveni obezi.
De asemenea, un alt studiu realizat pecobai a relevat faptul ca cei carora li s-a dat iaurt indulcit artificial au consumat mai multe calorii la mesele urmatoare.
Teoria care sta la baza acestor studii este aceea ca un indulcitor care nu contine si calorii poate duce la mancat in exces. Prin urmare, evita indulcitorii artificiali, cu zero calorii, si consuma fructe si legume. (ziare.com)
Tag-uri:
Caloriile au devenit un subiect la ordinea zilei in ultimii ani, aproape toate produsele alimentare din magazine avand mentionat pe ambalaj si numarul de kilocalorii pentru suta de grame (sau mililitri).
,
La prima vedere, caloriile (termen folosit in mod curent pentru kilocalorii, inclusiv de catre nutritionisti) par o notiune simpla: daca mananci mai multe decat organismul are nevoie, te ingrasi. Insa, conform Men's Health, lucrurile sunt departe de a fi simple.
Iata ce e bine sa stii - cateva mituri si adevaruri despre calorii, care te pot ajuta sa slabesti.
1. Caloriile alimenteaza organismul - gresit
Caloria este unitatea de masura a caldurii; mai exact, in secolul al XIX-lea era definita drept cantitatea de energie termica necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu un grad Celsius. Caloriile pe care le vedem astazi pe etichetele produselor se refera insa la cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui litru de apa cu un grad Celsius.
Termenul a intrat in lumea alimentara in jurul anului 1890, iar, initial, cercetatorii obisnuiau sa dea foc unui aliment si apoi sa foloseasca flacarile pentru incalzirea unei cantitati de apa. Cu cat apa respectiva era mai calda, cu atat alimentul avea mai multe calorii. In prezent, numarul de calorii dintr-un produs alimentar este estimat dupa continutul de carbohidrati, proteine si grasimi.
Corpul insa functioneaza cu energie chimica, produsa de oxidarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor, care are loc in celule. Atunci cand evaluezi alimentele, tine cont si de cantitatile de carbohidrati, proteine si grasimi pe care le contin, si nu doar de numarul de calorii.
2. Toate caloriile au efecte egale - nu chiar
"Combustibilul" nostru vine din cele trei surse mentionate mai sus - proteine, carbohidrati si grasimi. Iar acestea sunt gestionate diferit de catre organism, astfel ca au efecte diferite. Spre exemplu, pentru o suta de calorii luate din carbohidrati, organismul consuma 5-10 calorii cu digerarea lor.
Pentru grasimi e nevoie de si mai putine calorii, iar pentru digerarea a o suta de calorii din proteine organismul are nevoie de alte 20-30. Carbohidratii si grasimile ofera rapid energie, pe cand proteinele o elibereaza mai incet.
Daca vrei sa slabesti, fa din proteine o prioritate la fiecare masa.
3. O calorie ingerata este o calorie digerata - nu chiar
Doar pentru ca un aliment este inghitit nu inseamna automat ca va fi si digerat integral. In intestinul subtire sunt absorbiti cat mai multi nutrienti prin peretii acestuia, dar 5-10% din calorii trec neabsorbite. Digerarea grasimii este relativ eficienta, aceasta intrand usor in peretii intestinali.
In ceea ce priveste proteinele, sursele animale sunt mai usor de digerat decat cele vegetale, iar carbohidratii sunt si ei procesati diferit. Glucoza si amidonul sunt nutrienti rapid absorbiti, in timp ce fibrele zabovesc mai mult in tractul digestiv. In plus, fibrele insolubile din unii carbohidrati complecsi, cum ar fi cele din legume si cereale integrale, tind sa blocheze absorbtia altor calorii.
Cu ajutorul unei alimentatii cu continut ridicat de fibre, adica aproximativ 60 de grame de fibre ingerate pe zi, poti pierde pana la 20% din caloriile consumate. Un studiu a scos la iveala faptul ca o astfel de alimentatie lasa de doua ori mai multe calorii nedigerate decat una cu putine fibre. Incearca sa consumi cel putin 35-40 de grame de fibre pe zi.
4. Exercitiile fizice ard cea mai mare parte din caloriile ingerate - gresit
Nici macar persoanele care se antreneaza fanatic nu ard la sala mai mult de 30% din caloriile consumate intr-o zi. Cele mai multe, cam 60-70%, sunt folosite pentru functiile normale ale organismului, care mentin viata (cum ar fi transportarea oxigenului la celule, inlocuirea tesuturilor vechi, etc). La barbati, aceste functii cer aproximativ 11 calorii la 453 de grame, zilnic, astfel ca un barbat care are o greutate de 90 de kilograme va consuma circa 2.200 de calorii zilnic, chiar si daca nu face miscare.
In plus, mai sunt caloriile consumate cu activitati clasice facute zilnic - cat timp iti pregatesti micul dejun sau urci cateva scari sau te joci cu copilul. Incearca sa faci pauze frecvente atunci cand stai la birou sau pe canapea, pentru a-ti misca putin corpul.
5. Alimentele care contin putine calorii te ajuta sa slabesti - nu intotdeauna
Alimentele procesate care au un continut redus de calorii nu sunt tocmai un aliat ideal in lupta impotriva kilogramelor. Spre exemplu, cele care nu contin zahar, au in locul acestuia indulcitori artificiali precum sucraloza sau aspartam. Iar un studiu realizat in cadrul Universitatii din Texas a aratat ca cei care consumau trei bauturi carbogazoase dietetice (light) pe saptamana aveau un risc cu pana la 40% mai mare de a deveni obezi.
De asemenea, un alt studiu realizat pecobai a relevat faptul ca cei carora li s-a dat iaurt indulcit artificial au consumat mai multe calorii la mesele urmatoare.
Teoria care sta la baza acestor studii este aceea ca un indulcitor care nu contine si calorii poate duce la mancat in exces. Prin urmare, evita indulcitorii artificiali, cu zero calorii, si consuma fructe si legume. (ziare.com)
Foto: fmagazin.ro
" title="Stiri despre
La prima vedere, caloriile (termen folosit in mod curent pentru kilocalorii, inclusiv de catre nutritionisti) par o notiune simpla: daca mananci mai multe decat organismul are nevoie, te ingrasi. Insa, conform Men's Health, lucrurile sunt departe de a fi simple.
Iata ce e bine sa stii - cateva mituri si adevaruri despre calorii, care te pot ajuta sa slabesti.
1. Caloriile alimenteaza organismul - gresit
Caloria este unitatea de masura a caldurii; mai exact, in secolul al XIX-lea era definita drept cantitatea de energie termica necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu un grad Celsius. Caloriile pe care le vedem astazi pe etichetele produselor se refera insa la cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui litru de apa cu un grad Celsius.
Termenul a intrat in lumea alimentara in jurul anului 1890, iar, initial, cercetatorii obisnuiau sa dea foc unui aliment si apoi sa foloseasca flacarile pentru incalzirea unei cantitati de apa. Cu cat apa respectiva era mai calda, cu atat alimentul avea mai multe calorii. In prezent, numarul de calorii dintr-un produs alimentar este estimat dupa continutul de carbohidrati, proteine si grasimi.
Corpul insa functioneaza cu energie chimica, produsa de oxidarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor, care are loc in celule. Atunci cand evaluezi alimentele, tine cont si de cantitatile de carbohidrati, proteine si grasimi pe care le contin, si nu doar de numarul de calorii.
2. Toate caloriile au efecte egale - nu chiar
"Combustibilul" nostru vine din cele trei surse mentionate mai sus - proteine, carbohidrati si grasimi. Iar acestea sunt gestionate diferit de catre organism, astfel ca au efecte diferite. Spre exemplu, pentru o suta de calorii luate din carbohidrati, organismul consuma 5-10 calorii cu digerarea lor.
Pentru grasimi e nevoie de si mai putine calorii, iar pentru digerarea a o suta de calorii din proteine organismul are nevoie de alte 20-30. Carbohidratii si grasimile ofera rapid energie, pe cand proteinele o elibereaza mai incet.
Daca vrei sa slabesti, fa din proteine o prioritate la fiecare masa.
3. O calorie ingerata este o calorie digerata - nu chiar
Doar pentru ca un aliment este inghitit nu inseamna automat ca va fi si digerat integral. In intestinul subtire sunt absorbiti cat mai multi nutrienti prin peretii acestuia, dar 5-10% din calorii trec neabsorbite. Digerarea grasimii este relativ eficienta, aceasta intrand usor in peretii intestinali.
In ceea ce priveste proteinele, sursele animale sunt mai usor de digerat decat cele vegetale, iar carbohidratii sunt si ei procesati diferit. Glucoza si amidonul sunt nutrienti rapid absorbiti, in timp ce fibrele zabovesc mai mult in tractul digestiv. In plus, fibrele insolubile din unii carbohidrati complecsi, cum ar fi cele din legume si cereale integrale, tind sa blocheze absorbtia altor calorii.
Cu ajutorul unei alimentatii cu continut ridicat de fibre, adica aproximativ 60 de grame de fibre ingerate pe zi, poti pierde pana la 20% din caloriile consumate. Un studiu a scos la iveala faptul ca o astfel de alimentatie lasa de doua ori mai multe calorii nedigerate decat una cu putine fibre. Incearca sa consumi cel putin 35-40 de grame de fibre pe zi.
4. Exercitiile fizice ard cea mai mare parte din caloriile ingerate - gresit
Nici macar persoanele care se antreneaza fanatic nu ard la sala mai mult de 30% din caloriile consumate intr-o zi. Cele mai multe, cam 60-70%, sunt folosite pentru functiile normale ale organismului, care mentin viata (cum ar fi transportarea oxigenului la celule, inlocuirea tesuturilor vechi, etc). La barbati, aceste functii cer aproximativ 11 calorii la 453 de grame, zilnic, astfel ca un barbat care are o greutate de 90 de kilograme va consuma circa 2.200 de calorii zilnic, chiar si daca nu face miscare.
In plus, mai sunt caloriile consumate cu activitati clasice facute zilnic - cat timp iti pregatesti micul dejun sau urci cateva scari sau te joci cu copilul. Incearca sa faci pauze frecvente atunci cand stai la birou sau pe canapea, pentru a-ti misca putin corpul.
5. Alimentele care contin putine calorii te ajuta sa slabesti - nu intotdeauna
Alimentele procesate care au un continut redus de calorii nu sunt tocmai un aliat ideal in lupta impotriva kilogramelor. Spre exemplu, cele care nu contin zahar, au in locul acestuia indulcitori artificiali precum sucraloza sau aspartam. Iar un studiu realizat in cadrul Universitatii din Texas a aratat ca cei care consumau trei bauturi carbogazoase dietetice (light) pe saptamana aveau un risc cu pana la 40% mai mare de a deveni obezi.
De asemenea, un alt studiu realizat pecobai a relevat faptul ca cei carora li s-a dat iaurt indulcit artificial au consumat mai multe calorii la mesele urmatoare.
Teoria care sta la baza acestor studii este aceea ca un indulcitor care nu contine si calorii poate duce la mancat in exces. Prin urmare, evita indulcitorii artificiali, cu zero calorii, si consuma fructe si legume. (ziare.com)
Foto: fmagazin.ro
">
La prima vedere, caloriile (termen folosit in mod curent pentru kilocalorii, inclusiv de catre nutritionisti) par o notiune simpla: daca mananci mai multe decat organismul are nevoie, te ingrasi. Insa, conform Men's Health, lucrurile sunt departe de a fi simple.
Iata ce e bine sa stii - cateva mituri si adevaruri despre calorii, care te pot ajuta sa slabesti.
1. Caloriile alimenteaza organismul - gresit
Caloria este unitatea de masura a caldurii; mai exact, in secolul al XIX-lea era definita drept cantitatea de energie termica necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu un grad Celsius. Caloriile pe care le vedem astazi pe etichetele produselor se refera insa la cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui litru de apa cu un grad Celsius.
Termenul a intrat in lumea alimentara in jurul anului 1890, iar, initial, cercetatorii obisnuiau sa dea foc unui aliment si apoi sa foloseasca flacarile pentru incalzirea unei cantitati de apa. Cu cat apa respectiva era mai calda, cu atat alimentul avea mai multe calorii. In prezent, numarul de calorii dintr-un produs alimentar este estimat dupa continutul de carbohidrati, proteine si grasimi.
Corpul insa functioneaza cu energie chimica, produsa de oxidarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor, care are loc in celule. Atunci cand evaluezi alimentele, tine cont si de cantitatile de carbohidrati, proteine si grasimi pe care le contin, si nu doar de numarul de calorii.
2. Toate caloriile au efecte egale - nu chiar
"Combustibilul" nostru vine din cele trei surse mentionate mai sus - proteine, carbohidrati si grasimi. Iar acestea sunt gestionate diferit de catre organism, astfel ca au efecte diferite. Spre exemplu, pentru o suta de calorii luate din carbohidrati, organismul consuma 5-10 calorii cu digerarea lor.
Pentru grasimi e nevoie de si mai putine calorii, iar pentru digerarea a o suta de calorii din proteine organismul are nevoie de alte 20-30. Carbohidratii si grasimile ofera rapid energie, pe cand proteinele o elibereaza mai incet.
Daca vrei sa slabesti, fa din proteine o prioritate la fiecare masa.
3. O calorie ingerata este o calorie digerata - nu chiar
Doar pentru ca un aliment este inghitit nu inseamna automat ca va fi si digerat integral. In intestinul subtire sunt absorbiti cat mai multi nutrienti prin peretii acestuia, dar 5-10% din calorii trec neabsorbite. Digerarea grasimii este relativ eficienta, aceasta intrand usor in peretii intestinali.
In ceea ce priveste proteinele, sursele animale sunt mai usor de digerat decat cele vegetale, iar carbohidratii sunt si ei procesati diferit. Glucoza si amidonul sunt nutrienti rapid absorbiti, in timp ce fibrele zabovesc mai mult in tractul digestiv. In plus, fibrele insolubile din unii carbohidrati complecsi, cum ar fi cele din legume si cereale integrale, tind sa blocheze absorbtia altor calorii.
Cu ajutorul unei alimentatii cu continut ridicat de fibre, adica aproximativ 60 de grame de fibre ingerate pe zi, poti pierde pana la 20% din caloriile consumate. Un studiu a scos la iveala faptul ca o astfel de alimentatie lasa de doua ori mai multe calorii nedigerate decat una cu putine fibre. Incearca sa consumi cel putin 35-40 de grame de fibre pe zi.
4. Exercitiile fizice ard cea mai mare parte din caloriile ingerate - gresit
Nici macar persoanele care se antreneaza fanatic nu ard la sala mai mult de 30% din caloriile consumate intr-o zi. Cele mai multe, cam 60-70%, sunt folosite pentru functiile normale ale organismului, care mentin viata (cum ar fi transportarea oxigenului la celule, inlocuirea tesuturilor vechi, etc). La barbati, aceste functii cer aproximativ 11 calorii la 453 de grame, zilnic, astfel ca un barbat care are o greutate de 90 de kilograme va consuma circa 2.200 de calorii zilnic, chiar si daca nu face miscare.
In plus, mai sunt caloriile consumate cu activitati clasice facute zilnic - cat timp iti pregatesti micul dejun sau urci cateva scari sau te joci cu copilul. Incearca sa faci pauze frecvente atunci cand stai la birou sau pe canapea, pentru a-ti misca putin corpul.
5. Alimentele care contin putine calorii te ajuta sa slabesti - nu intotdeauna
Alimentele procesate care au un continut redus de calorii nu sunt tocmai un aliat ideal in lupta impotriva kilogramelor. Spre exemplu, cele care nu contin zahar, au in locul acestuia indulcitori artificiali precum sucraloza sau aspartam. Iar un studiu realizat in cadrul Universitatii din Texas a aratat ca cei care consumau trei bauturi carbogazoase dietetice (light) pe saptamana aveau un risc cu pana la 40% mai mare de a deveni obezi.
De asemenea, un alt studiu realizat pecobai a relevat faptul ca cei carora li s-a dat iaurt indulcit artificial au consumat mai multe calorii la mesele urmatoare.
Teoria care sta la baza acestor studii este aceea ca un indulcitor care nu contine si calorii poate duce la mancat in exces. Prin urmare, evita indulcitorii artificiali, cu zero calorii, si consuma fructe si legume. (ziare.com)
Foto: fmagazin.ro