A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831617.416.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Acuzatii de discriminare la gradinita. Un copil cu autism din Iasi nu este dorit de parintii colegilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-01-2016, ora 09:01

Acuzatii de discriminare la gradinita. Un copil cu autism din Iasi nu este dorit de parintii colegilor

Articol de Cristian Amariei
Copiii cu autism din Romania sunt condamnati la izolare. Parintii se plang ca la scoala copiii lor sunt marginalizati de profesori si de elevi. La Iasi, mama unui baiat de patru ani spune ca educatoarele si ceilalti parinti fac presiuni sa-si retraga copilul de la gradinita.

Copilul de patru ani are autism si a trecut printr-o comisie care le-a dat acordul parintilor sa-l dea la o scoala normala. De la inceputul anului merge la gradinita cu un insotitor. Dupa prima saptamana au aparut si primele probleme. Parintii celorlalti copii spuneau ca baiatul isi agreseaza colegii. Mama copilului in schimb spune ca nu e vorba de violenta, ci de discriminare.

„In momentul in care mi s-au adus acuze ca acest baietel de 4 ani a lovit alti copii, i-a imbrancit, le-a smuls jucarii din mana atunci ma gandesc ce ar fi facut insotitorul, unde era el, eu am incredere in insotitorul pe care l-am adus la gradinita”, spune mama copilului.

Parintii celorlalti copii cer Inspectoratului scolar transferarea baietelului de 4 ani.

„Tipa, copiii erau speriati, tineau mainile la urechi. Nu ne convine copilul sa fie speriat, sa se trezeasca noaptea din somn, mami, mami, mi-e frica”, spune Ioana Manta, parinte.

„Este o ancheta in curs de desfasurare la nivelul Inspectoratului scolar, au fost demersuri, etape in care s-a incercat aplanarea conflictului, gasirea celor mai bune solutii in beneficiul copilului respectiv”, spune Ana Alexandru, directorul Gradinitei cu Program Prelungit nr. 18.

Reprezentantii asociatiilor de profil spun ca situatia este frecvent intalnita in scolile si gradinitele din tara.

Sistemul de invatamant din Romania nu este pregatit pentru a-i primi pe acesti copii. Sunt si unele cadre didactice care doresc sa nu se complice si sa nu primeasca in clasa lor astfel de copii”, spune Carmen Gherca, presedintele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism.

Mama copilului a depus si ea o plangere la Inspectoratul scolar. In plus, a sesizat si Consiliul pentru Combaterea Discriminarii.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii are posibilitatea sa aplice amenzi contraventionale. Daca discriminarea vizeaza o persoana in mod individual, limita de amenda este de 1000 de lei minim si 3000 de lei maxim”, spune Asztalos Csaba Ferenc, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

In Romania sunt 7.000 de oameni diagnosticati cu autism. Statul plateste pensii speciale pentru ei si insotitori, dar ONG-urile spun ca mai sunt inca multe lucruri de facut pentru integrarea lor in sistemul de educatie romanesc.

In judetul Iasi sunt 126 de scoli integratoare, adica scoli care integreaza copii cu nevoi speciale. Doar 29 de scoli beneficiaza de serviciile unui profesor de sprijin si sunt 76 de consilieri scolari”, spune Manuela Vlasie, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Iasi.

Organizatiile neguvernamentale lupta sa obtina infiintarea unor clase speciale in scolile normale.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
buy cialis generic,  04.01.2021 03:27

hello guos 9128738515

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii