A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720104102.7724.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Actorii Teatrului "Luceafarul" s-au intors cu doua premii de la Festivalul Mondial al Artei Papusaresti de la Praga
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
04-06-2012, ora 10:19

Actorii Teatrului "Luceafarul" s-au intors cu doua premii de la Festivalul Mondial al Artei Papusaresti de la Praga

Articol de Madalina Irimia

Teatrul "Luceafarul" Iasi a reprezentat Romania la cea de-a XVI-a editie a World Festival of Puppet Art - Festivalul Mondial al Artei Papusaresti de la Praga (28 mai-1 iunie), de unde s-au intors cu doua premii importante din palmaresul de 7 distinctii oferite de juriul international. La Festival au participat 14 trupe din Polonia, Bulgaria, Spania, Germania, Cehia, Ucraina, Croatia, Romania.

Spectacolul O harababura dupa Ion Sava in regia lui Ion Ciubotaru, a obtinut Premiul si trofeul pentru Cea mai buna creatie artistica, iar actorul Emanuel Florentin, interpretul rolului Artistul a obtinut Premiul si trofeul pentru Cel Mai Bun Actor.

"E primul meu premiu important din cariera, il asteptam intrucit e construit pe expresivitate corporala, tema care m-a preocupat inca din facultate si pe care am exersat-o ani la rind in scena si am si analizat-o la nivel teoretic in cadrul unei teze de doctorat sustinuta anul trecut. Premiul il dedic tuturor membrilor echipei de realizatori, pentru ca fara ei nu as fi reusit", a declarat Emanuel Florentin la decernarea trofeului.

Scenografia spectacolului a fost create de Daniela Dragulescu, distributia fiind formata din actorii Emanuel Florentin, Beatrice Engels, Beatrice Volbea, Adrian Buliga, Gigi Sfaiter.

“Spectacolul iesenilor este inspirat de un scenariu scris de Ion Sava, unul dintre cei mai invatori creatori ai teatrului romanesc din perioada interbelica, pe nedrept dat uitarii in tara si aproape deloc cunoscut in strainatate. Proiectul nostru si premiile care l-au incununat constituie si un gest de promovare a numelui sau si a activitatii sale regizorale si dramaturgice.”, au declarant reprezentantii Teatrului “Luceafarul”.

O harababura este un spectacol nonverbal care relateaza povestea cu mijloacele specifice scenei, dar ocolind cuvintele. Mijloacele utilizate sint, conform indicatiilor autorului, "zgomotele", adica onomatopeele, dar si mastile, pantomima, miscarea scenica, dansul, muzica, eclerajul etc. Povestea artistului care e neinteles de cei din jur (personificati, ca in fabule, de exemplare din regnul animal) e foarte actuala.

Regizorul Ion Ciubotaru precizeaza legat de spectacol ca "de cind omul si-a descoperit darul vorbirii, a exersat continuu, vorbind tot mai mult si mai mult, astfel incit in prezent ne-am ratacit in labirintul cuvintelor de tot soiul, unele cu sens, alte seci. Spectacolul nostru incearca sa ne intoarca la momentul aparitiei limbii vorbite, adica in lumea gestului, pantomimei, animatiei. Se spune ca vorba a aparut din nevoia de a masca adevarul si emotia. Limbajul nonverbal presupune o sinceritate autentica, el nu poate fi trucat. De aceea, am incercat sa revenim la transmiterea unor emotii si mesaje prin expresie corporala."

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii