A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720191929.9612.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ActiveWatch: Domnul Ciuhodaru considera ca alegatorii sunt defecti. Deputatul ar trebui sa propuna introducerea „votului alb” in buletinele de vot
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-04-2012, ora 07:29

ActiveWatch: Domnul Ciuhodaru considera ca alegatorii sunt defecti. Deputatul ar trebui sa propuna introducerea „votului alb” in buletinele de vot

Articol de Alexandra Stefanescu

Agentia de Monitorizare a Presei, ActiveWatch, considera propunerea legislativa care ar obliga cetatenii romani sa se prezinte la urnele de vot ca fiind raspunsul gresit la problema absenteismului la vot in Romania.

Deputatul Tudor Ciuhodaru a depus o propunere legislativa prin care cetatenii care nu se vor prezenta la vot vor fi trasi la raspundere pentru lipsa de “responsabilitate si constiinta civica”.

In expunerea de motive, deputatul justifica necesitatea legii prin care cetatenii vor fi incolonati la urnele de vot prin doua argumente majore: pe de o parte, se pare ca exista un dezinteres acut al cetatenilor fata de societate si, pe de alta parte, plaga politicienilor care ajung sa nu isi respecte platforma electorala.

Mai mult, deputatul Tudor Ciuhodariu prezuma ca in Romania exista uzanta cumpararii voturilor: “Niciun partid aflat la putere nu va putea cumpara voturile tuturor cetatenilor”. Avem de-a face cu o situatie absurda – initem un proiect de lege acceptand si asumand o ilegalitate flagranta care submineza democratia – cumpararea voturilor de catre politicieni, fapta recunoscuta de initiatorul proiectului. Astfel, ne gasim in situtia absurda in care vrem sa sanctionam cetateanul pentru infractiunile politicienilor. Solicitam deputatului Tudor Ciuhodaru sa faca publice dovezile care fundamenteaza aceasta acuzatie. Totodata, solicitam autoritatilor compentente sa se autosesizeze: avand in vedere ca aceste acuzatii au aparut intr-o nota de fundamentare pentru un text legislativ, avem toate motivele sa le consideram ca fiind adevarate”, se arata intr-un comunicat emis de ActiveWatch.

Agentia de Monitorizare considera proiectul de Lege ca fiind total nepotrivit in lipsa unor studii care sa arate ca principalul motiv al neprezentarii la vot este “izolarea si dezinteresul” cetatenilor.

Dezinteresul cetateanului pentru viata publica sau politica nu poate fi sanctionat; cetateanul are dreptul, nu obligatia, de a vota sau de a se implica in viata politica. Este alegerea fiecarui cetatean cum isi exercita anumite drepturi; nu poti fi constrans sa iti exerciti un drept. Toate sondajele de opinie arata dezamagire generalizata a populatiei fata de actuala clasa politica, institutiile politice (partide, parlament, institutii ale statului) beneficiind de cote ridicole de incredere din partea populatiei. Apreciem preocuparile domnului Ciuhodaru pentru implicarea cetatenilor si pentru sanatatea democratiei, dar ii recomandam sa caute cauzele patologiei care bantuie democratia autohtona in randul clasei din care face parte, mai ales ca traseul politic al domniei sale i-a facilitat o cunoastere vasta a mediului politic. Avand in vedere lipsa de argumente a domnului deputat Tudor Ciuhodaru, la fel de bine pot fi inferate ca posibile cauze ale absenteismului: lipsa de legitimitate a actualei clase politice, lipsa de profesionalism a clasei politice sau nevoia de reformare a clasei politice”, se mai arata in comunicat.

Astfel, ActiveWatch solicita Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege. Totodata agentia de monitorizare ii sugereaza deputatului Tudor Ciuhodaru sa avanseze o propunere legislativa de modificare a buletinului de vot pentru a permite “votul alb” – votul prin care alegatorul poate sa transmita explicit clasei politice ca nu este multumit de oferta electorala a niciunui candidat.

Am identificat in spatiul public opinia conform careia o persoana n-ar trebui sa fie obligata sa voteze persoanele care urmeaza sa-l fure. Posibilitatea de a vota impotriva tuturor candidatilor ar putea sa ofere o imagine mai realista atat alegatorilor cat si politicienilor cu privire la o posibila cauza a absenteismului si ar permite partidelor politice sa se mobilizeze pentru o reforma interna”, sustin reprezentantii ActiveWatch.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii