A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834337.1543.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Absolventi fara loc de munca, la Iasi. Sute de tineri si-au depus actele pentru ajutor de somaj
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-07-2015, ora 08:21

Absolventi fara loc de munca, la Iasi. Sute de tineri si-au depus actele pentru ajutor de somaj

Articol de Cristian Amariei
Sute de tineri constata imediat dupa absolvire ca diploma obtinuta dupa ani de scoala ii ajuta doar la ghiseele unde se elibereaza indemnizatii de somaj. La Iasi, de cand a inceput vacanta la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca vin zilnic 10-15 absolventi care nu isi gasesc o slujba si cer ajutor finaciar de la stat. Spun ca nu vrea nimeni sa ii angajeze pentru ca nu sunt suficient de bine pregatiti.

Alexandra Zacornea si-a luat acum trei zile diploma de bacalureat. E calificata in domeniul servicii si turism si ar vrea sa lucreze ca ospatar. Spune ca a batut in ultimele luni la usile mai multor firme din domeniu pentru a-si gasi un loc de munca.

"Nu prea am reusit pentru ca ma confrunt cu problema lipsei de experienta. Noi, fiind abia iesiti de pe bancile scolii, va dati seama, de unde experienta," povesteste tanara.

Angajatorii din domeniul serviciilor spun insa ca tinerii nu sunt pregatiti pentru a lucra si ca dureaza si cateva luni pana cand reusesc sa-i formeze pentru a corespunde cerintelor.

Daniela Butnarica, asistent manager restaurant: "Ei sunt timizi, au retineri in a-si desfasura activitatea si sunt nesiguri pe ei. Nu au responsabilitate, simtul responsabilitatii si atunci trebuie sa avem rabdare sa le formam aceste aptitudini."

Probleme in a-si gasi un loc de munca sunt atat pentru absolventii de liceu cat si pentru cei de facultate indiferent de specializare.

"Poti sa ai si facultate tot nu gasesti nimic de munca, mai ales la liceu. Credeam ca se gaseste repede, dar e foarte greu de gasit. . Esti dezamagit? - In mare parte," spune Mihai Marian Constantin, absolvent.

Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri: "Tinerii absolventi nu sunt pregatiti cu adevarat ca sa intre din prima zi in focul luptei, adica sa primeasca salariu pe care sa-l si merite. Asta se intampla in special datorita faptului ca practica nu se face dedicat."

Indemnizatia de somaj este de 250 de lei pe luna si se acorda pentru o durata maxima de jumatate de an. in ultima luna, la Iasi, aproape 300 de tineri au cerut acest sprijin financiar.

"Pot beneficia de cursuri gratuite de orientare si formare profesionala, vorbim de cursuri care se adreseaza in special persoanelor care nu au reusit sa dobandeasca o calificare," a declarat Adriana Sarghie, purtatorul de cuvant al AJOFM Iasi.

Agentiile pentru ocuparea Fortei de munca au la dipozitie cursuri de recalificare in meserii precum confectioner, sudori, bucatar, frizer, agent de securitate, maseur, receptioner, dar si manager de proiect.

Sursa: digi24.ro
Foto: adevarul.ro
     
Tag-uri: iasi, absolventi, somaj
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii