ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-05-2012, ora 12:56

ANCOM a prezentat la Iasi noul cadru legislativ din domeniul comunicatiilor electronice (VIDEO)

Articol de Alexandra Stefanescu

Joi, 3 mai, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementare si Administrare in Comunicatii (ANCOM) au prezentat la Iasi , in cadrul unei intalniri cu industria de comunicatii electronice noile prevederi ale cadrului legislativ din domeniu si modul in care acestea afecteaza relatia furnizor-utilizator final. Intalnirea cu cei peste 70 de reprezentanti ai industriei din judetele Bacau, Iasi si Vaslui este cea de-a treia intalnire din seria „Reuniunilor Regionale ale ANCOM” din 2012.

Noul cadru legislativ din domeniul comunicatiilor electronice a adus modificari importante in ceea ce priveste autorizarea generala a furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, administrarea spectrului de frecvente radio, resursele de numerotatie si resursele tehnice asociate, sercuritatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, contractele incheiate cu utilizatorii finali si regimul sanctionator.

In ceea ce priveste contractele incheiate cu utilizatorii finali, incepand cu 25 februarie 2012, furnizorii trebuie sa includa in contracte mai multe clauze minime obligatorii. Aceste clauze se refera, printre altele, la restrictiile impuse de furnizori in ceea ce priveste utilizarea echipamentului terminal , categoriile de masuri pe care le pot lua furnizorii in cazul aparitiei unor incidente sau amenintari de securitate , precum si informatii privind procedurile de gestionare a traficului in scopul de a evita congestionarea retelei . Aceste informatii vor permite abonatilor, de exemplu, sa afle daca furnizorul le va restrictiona accesul catre anumite site-uri sau aplicatii de pe internet, daca le va coda telefonul in reteaua sa sau daca le va limita viteza de transfer dupa atingerea unui anumit volum al traficului. In cazul incidentelor sau amenintarilor de securitate, furnizorii trebuie sa prevada in contract tipul de actiune pe care ar putea sa o intreprinda si impactul acesteia asupra continuitatii furnizarii serviciilor la un nivel normal (de exemplu: limitare, restrictionare sau intrerupere a serviciului), precum si conditiile in care se vor produce aceste restrictionari.

Noile dispozitii legale stabilesc si un prag maxim pentru durata initiala a contractelor incheiate cu utilizatorii finali persoane fizice care nu mai poate depasi 24 de luni. Furnizorii au obligatia de a le oferi consumatorilor si posibilitatea de a beneficia de servicii pentru o durata contractuala de cel mult 12 luni.

In cadrul reuniunii de la Iasi, reprezentantii ANCOM le-au prezentat in detaliu celor prezenti modificarile aduse de Decizia de modificare a conditiilor tehnice si comerciale de portare a numerelor de telefon. Astfel, termenul de activare a unui numar portat se reduce de la 3 zile la maxim o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene, in timp ce durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii se reduce de la 10 la 3 zile lucratoare. Totodata, utilizatorii finali vor fi avertizati prin intermediul tonului distinctiv asupra faptului ca au apelat un numar portat in toate situatiile in care li s-ar putea aplica un tarif mai mare decat cel pe care, in mod legitim, l-ar fi asteptat. Mai multe informatii privind modificarile aduse de noua decizie gasiti aici .

De la lansarea serviciului de portabilitate, la sfarsitul anului 2008 si pana la data de 15 aprilie 2012 au fost portate 755.201 numere, din care 514.015 sunt numere de telefonie mobila, 241.186 sunt numere de telefonie fixa (din care 226.765 numere geografice de telefonie fixa si 14.421 numere independente de locatie - pentru telefonie fixa).

Furnizorii de telefonie mobila care au primit cele mai multe numere prin portare sunt Vodafone (177.633), Cosmote (171.305), Orange (159.589), RCS&RDS (4.769) si Telemobil (719). In ceea ce ii priveste pe furnizorii de telefonie fixa, cele mai multe numere portate au fost castigate de UPC (68.384), RCS&RDS (62.282), Orange (45.575), Vodafone (40.932) si Romtelecom (11.642).

Pana la data de 15 aprilie 2012, in Iasi au fost portate 6.087 de numere de telefonie fixa (furnizorii acceptori cu cele mai multe numere de telefonie fixa portate fiind Orange – 1.898 si RCS&RDS – 1.890), respectiv Bacau: 8.550 (UPC – 3.450) si Vaslui 418 (RCS&RDS – 295).

In ceea ce priveste controalele efectuate de ANCOM la furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice si servicii postale, in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 martie 2012, ANCOM a efectuat in judetul Iasi 334 de controale, in urma carora a transmis 24 de notificari si 41 de avertismente.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii