ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-04-2013, ora 16:49

61% dintre tinerii de peste 19 ani din mediul rural sunt someri. World Vision Romania propune autoritatilor o reforma a invatamantului preuniversitar agricol.

Articol de Madalina Irimia

World Vision Romania a organizat dezbaterea „Agricultura si dezvoltarea rurala 2014 – 2020: O sansa pentru tinerii din mediul rural”, cu tema dezvoltarea si promovarea invatamantului profesional si tehnic cu profil agricol.

Educatia este esentiala pentru a profita de oportunitatile oferite de Uniunea Europeana: agricultura si dezvoltarea rurala vor beneficia, prin Politica Agricola Comuna, de o finantare de 17,5 de miliarde de euro in perioada 2014-2020 (conform propunerii de buget). Aceste fonduri vor fi insa irosite in lipsa unor generatii motivate si active de tineri. Scoala - prin metode inovative de invatare si pregatirea practica - pentru a raspunde cerintelor pietei muncii, sunt termeni care nu pot exista unul fara celalalt. Formarea specialistilor in agricultura se poate realiza doar prin parteneriate cu mediul de afaceri, care sa permita desfasurarea de stagii de practica reala pentru elevi.

Scopul dezbaterii a fost de a identifica modalitati prin care tinerii sa fie atrasi catre domeniul agricol astfel incat Romania sa isi valorifice atat propriul potential, cat si fondurile disponibile in urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene. La dezbatere au fost prezenti aproximativ 50 de persoane din judetele Iasi si Vaslui, reprezentanti ai Camerei Deputatilor, Senat, Consiliulul Judetean, Prefectura, Inspectoratul Scolar General, Primariile din localitatile rurale, institutiile agricole, invatamantul preuniversitar si universitar cu profil tehnic si agricol, fermieri cu experienta in domeniul agricol si tineri fermieri.

Dezbaterea de astazi reuneste doua subiecte principale ale Guvernului Romaniei: agricultura si educatia. Iasi este primul judet din tara cu cel mai mare numar de populatie in mediul rural si cu o suprafata de 225 mii de hectare de teren arabil. Factorii negativi care ne impiedica sa valorificam potentialul agricol este reprezentat de: exploatarea pe suprafete mici, forta de munca imbatranita, migratia tinerilor catre mediul urban sau in strainatate, peste 50% dintre utilaje sunt invechite, foarte putine utilaje fiind functionabile. Dar pe langa utilaje si infrastructura, avem nevoie de resurse umane. Impreuna cu factorii decizionali, societatea civila si mediul de afaceri, vreau sa facem o strategie de dezvoltare pe termen lung. Judetul Iasi are un potential agricol mare!” a declarat Razvan Bogdan Abalasi, Subprefect al Judetului Iasi.

Alte puncte de vedere prezenate de catre participanti, in cadrul dezbaterii, au vizat implicarea scazuta a agentilor economici, parteneriatele nefunctionale intre liceele de profil si sfera privata, lipsa oportunitatilor de profesionalizare a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar tehnic, posibile doar prin intermediul unui parteneriat activ cu universitatile si facultatile de profil, Unul dintre cele mai importante aspecte dezbatute a fost cel referitor la rolul parintilor in influentarea tinerilor pentru a studia intr-un liceu cu profil agricol.

Lipsa de profesionalizare in meseriile agricole face ca statutul de agricultor sau fermier in Romania sa fie astazi considerat inferior si indezirabil pentru tineri. O schimbare de mentalitate ar trebui sa inceapa in perioada copilariei, astfel incat tineri competenti sa aleaga in cunostinta de cauza invatamantul si o cariera in agriculttura si dezvoltare rurala”, a declarat Crenguta Barbosu, Manager Program National Agricultura si Dezvoltare Rurala - World Vision Romania.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii