ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-06-2013, ora 15:53

55 de biciclete au fost furate in judetul Iasi in primele 5 luni ale anului 2013

Articol de Alexandra Stefanescu

In primele 5 luni ale anului 2013 in judetul Iasi au fost furate 55 de biciclete. Majoritatea furturilor au fost comise in municipiul Iasi

De la inceputul anului 2013 si pana in prezent pe raza judetului Iasi au fost sustrase peste 50 de biciclete. Majoritatea furturilor, in proportie de peste 80%, au fost comise pe raza municipiului Iasi. Se constata ca pe masura ce se apropie sezonul cald, creste si numarul bicicletelor sustrase. Astfel, putem incadra furturile de biciclete ca fiind infractiuni sezoniere, conditionate de temperatura.

- Aproape jumatate din biciclete se aflau asigurate pe scara blocului, prinse cu sisteme antifurt de balustrada. Se pare ca acestea sunt cele mai vulnerabile locuri in care poate fi depozitata o bicicleta.

- Uscatoarele si boxele din blocuri, chiar daca au fost asigurate, au fost sparte de hoti, din acestea fiind sustrase 11 biciclete. Curtile neasigurate ale caselor reprezinta un alt loc vulnerabil, din cauza faptului ca 16 proprietari nu au incuiat portile, acestia au ramas fara biciclete. In alte 5 situatii biciclete au fost lasate neasigurate si fara supraveghere in spatiul public.

Unde si cum actioneaza infractorii

- cel mai frecvent mod de operare intalnit in cazul furturilor de biciclete a fost distrugerea/ taierea sistemului antifurt al bicicletei, fiind sesizate 23 de fapte de acest gen. Aproape un sfert din furturile sesizate au avut loc din cauza neglijentei proprietarilor care le-au lasat neasigurate si nesupravegheate in locuri usor accesibile hotilor (curte, garaj , loc public etc.)

Intervalul orar in care au actionat hotii de biciclete cu preponderenta 18.00-06.00, protejati fiind de intuneric.

PUNE „FRANA” FURTURILOR DE BICICLETE

Asigurati tot timpul bicicleta impotriva furtului prin:

-Legarea cadrului cu roata din fata sau spate cu un cablu de otel, lant sau sistem antifurt, de un obiect fix (ex.: stalp, grilaj, pom)

- Retineti ca un simplu cablu nu este suficient in cazul absentelor mai lungi

- Pe strada, parcati bicicleta intr-un loc circulat, frecventat de oameni. Majoritatea hotilor evita sa actioneze in astfel de situatii .

- Manifestati atentie atunci cand observati in scara blocului persoane necunoscute. Retineti semnalmentele si daca aveti suspiciuni intemeiate cu privire la prezenta acestora sesizati imediat politia.

- Multe dintre blocurile din Iasi sunt dotate cu interfon la intrare, insa din pacate multi locatari acorda prea facil accesul in scara blocului, fara a cere detalii persoanelor care suna la interfon si fara a urmari ulterior daca acestea isi justifica prezenta.

camera video care sa monitorizeze accesul in bloc descurajeaza infractorii si ajuta politia la identificarea acestora si recuperarea prejudiciului in cazul comiterii unui furt.

- In cazul unui furt, mergi imediat la politie si prezinta elementele de identificare ale bicicletei. In acest fel faci mai rapida identificarea bicicletei sau a componentelor sale.

Foto: evz.ro

     
Tag-uri: furt, biciclete, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii