Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
36 de ani de la cutremurul din 1977. ISU Iasi face simulari de producere a unui cutremur
Articol de Alexandra StefanescuAstazi se implinesc 36 de ani de la producerea celui mai mare cutremur produs in Romania in perioada postbelica, mai exact in seara zilei de 4 martie la orele 21:22. Pentru a imbunatati nivelul de pregatire a populatiei personalul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Iasi va invita sa participati la o activitate ce consta in pregatirea pentru un eventual cutremur si adoptarea unui comportament corect in care s-ar produce un seism.
Activitatea are loc in data de 04 martie, la ora 12. La aceasta ora, ISUJ Iasi invita toti cetatenii judetului Iasi, indiferent de locul unde se afla sau de ceea ce fac sa se opreasca pentru 55 de secunde si sa se comporte ca si cum atunci s-ar produce un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter.
Sunt invitati sa participe toti cei care cred ca nu ar trebui lasata la voia intamplarii soarta lor si sunt gata sa actioneze pentru a trece cu bine peste un astfel de eveniment nedorit.
De ce trebuie sa participati ? Pentru ca judetul Iasi este pozitionat intr-o zona cu risc major de a se produce un cutremur.
“Imbucurator pentru noi, cei care lucreaza in acest domeniu, managementul situatiilor de urgenta, este faptul ca prescolarii si elevii au atitudinea corecta fata de acest aspect. Am intalnit si nu de putine ori receptivitate maxima din partea acestora. Cu speranta ca si adultii vor fi la fel de receptivi ne dorim sa depasim numarul de participanti de anul trecut si anume aproximativ 7500 de persoane”, informeaza ISU Iasi.
INAINTE DE PRODUCEREA CUTREMURULUI
- Instruiti-va, atat dumneavoastra cat si membrii familiei, cu privire la modul corect de comportare in cazul producerii unui cutremur.
- Stabiliti un punct de intalnire impreuna cu membrii familiei sau cu prietenii in cazul in care nu sunteti impreuna in timpul cutremurului.
- Fiti gata sa va descurcati singur pentru cel putin trei zile. Pregatiti un rucsac de supravietuire. Acest rucsac poate contine: apa, hrana cu termen lung de valabilitate, o trusa de prim ajutor, lanterna si radio cu baterii de rezerva, medicamente, fluier sau orice alte obiecte pe care le considerati necesare. Revizuiti-l permanent.
- Intocmiti impreuna cu familia un Plan pentru situatii de urgenta in care sa stabiliti concret ceea ce trebuie sa faca fiecare in cazul producerii unui cutremur.
- Invatati tehnicile de acordare a primului ajutor medical.
- Realizati o analiza structurala a locuintei dumneavoastra, identificati locurile sigure in care va puteti proteja in caz de cutremur, iar daca veti considera necesar, consultati un expert pentru un sfat autorizat. Daca este cazul, faceti reparatiile necesare.
- Identificati acasa, la serviciu sau la scoala cele mai sigure locuri in caz de cutremur. Identificati caile de evacuare disponibile.
- Plasati obiectele voluminoase sau grele cat mai aproape de podea sau fixati-le pe un perete rezistent.
- Depozitati obiectele din sticla sau alte materiale care se pot sparge usor in dulapuri fixate pe perete.
- Depozitati substantele toxice sau inflamabile in recipiente inchise ermetic, pe rafturile de jos, in locurile in care au sanse minime de a se rasturna, preferabil in dulapuri inchise.
- Pastrati instalatiile electrice si de gaz intr-o stare buna de functionare.
- Aflati cum puteti opri alimentarea cu energie electrica, gaz si apa de la tablourile/conductele principale de alimentare.
- Nu faceti modificari care ar putea afecta strucutura de rezistenta a cladirii. Este recomandabil sa consolidati peretii de rezistenta pentru a evita prabusirea cladirii in caz de cutremur.
- Pregatiti-va pentru o astfel de situatie: participati la simulari de cutremur, invatati tehnici de acordare a primului ajutor medical, modalitati de evacuare si prevenire a incendiilor etc. Informati-va cu privire la regulile de comportare in cazul producerii unui cutremur prin intermediul internetului, televiziunii, radioului, ziarelor sau altor materiale informative emise de autoritati.
- Este recomandabil sa incheiati o polita de asigurare impotriva cutremurelor.
IN TIMPUL CUTREMURULUI
Daca va aflati in interiorul unei cladiri:
- PASTRATI-VA CALMUL. Panica poate produce victime
- Incercati sa linistiti copiii, persoanele in varsta.
- RAMANETI IN INTERIOR - de obicei, dupa primele miscari seismice, pot urma replici ale cutremurului, initial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. In astfel de cazuri, oamenii se ranesc cel mai adesea atunci cand intra sau ies din cladire.
- Asezati-va sub o piesa de mobilier solida sau sub o grinda de rezistenta. Daca nu exista o masa sau un birou in apropierea dumneavoastra, acoperiti-va fata si capul cu bratele incrucisate si asezati-va intr-un colt interior al incaperii.
- NU fugiti pe scari. Scarile sunt foarte sensibile in caz de cutremur, iar coborarea sub efectul oscilatiilor seismice este foarte periculoasa.
- NU sariti pe fereastra.
- NU folositi liftul. Daca ramaneti blocat in lift incercati sa iesiti cat mai repede, apasand butonul de oprire si apoi butonul celui mai apropiat etaj.
- Indepartati-va de oglinzi, ferestre, usi si pereti exteriori, sobe, mobilier inalt.
- NU va asezati sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.
Daca dormiti, asteptati cateva momente pentru a va orienta si apoi incercati sa va deplasati catre un loc sigur.
- Daca sunteti intr-un scaun cu rotile, blocati rotile acestuia, incercati sa va protejati, daca este posibil acoperiti-va capul si gatul cu bratele
Daca sunteti afara:
- PASTRATI-VA CALMUL.
- Daca aveti posibilitatea indepartati-va de cladiri, stalpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect care ar putea sa cada.
- Indreptati-va spre un spatiu deschis.
- In cazul unor distrugeri majore, intrati in cladire numai cu permisiunea autoritatilor.
Daca sunteti in oras, incercati sa stati departe de potentialele pericole (caderi de obiecte). Bucatile de tencuiala care se pot desprinde din cladiri reprezinta un risc major la adresa sigurantei dumneavoastra.
Daca va aflati intr-o cladire cu mai multe etaje, identificati un loc sigur in apropierea dumneavoastra. NU folositi liftul sau scarile. Daca trebuie sa iesiti, alegeti-va cu atentie calea de evacuare.
Daca va aflati intr-un vehicul:
- PASTRATI-VA CALMUL.
- In autobuz sau metrou: ramaneti pe loc pana cand miscarea seismica inceteaza si urmati recomandarile pe care le primiti.
- In masina: opriti cat mai repede cu putinta si ramaneti in interior. Evitati podurile, tunelurile.Evitati sa opriti langa cladiri, copaci, pasaje si cabluri de electricitate.
Daca sunteti prins sub daramaturi:
- PASTRATI-VACALMUL.
- NU folositi focul deschis (lumanari, chibrituri, etc), folositi o lanterna.
- Incercati sa va acoperiti gura si nasul cu o batista sau cu orice alt material textil.
- Incercati sa va semnalati prezenta folosind un fluier sau o lanterna.
- Loviti ritmic intr-o teava sau intr-un perete astfel incat echipele de interventie sa va poata localiza. Evitati sa strigati! Pastrati-va energia!
DUPA CUTREMUR
- PASTRATI-VACALMUL. PANICA NU VA POATE FACE DECAT RAU.
-Verificati daca sunteti ranit. La nevoie, incercati sa va acordati primul ajutor.
- Acordati ajutor persoanelor ranite pana la sosirea echipelor de interventie.
Nu incercati sa miscati persoanele grav ranite decat daca viata le este pusa in pericol sau daca starea lor de sanatate se inrautateste rapid. Daca este absolut necesar sa miscati o persoana in stare de inconstienta, mai intai imobilizati-i gatul, spatele si membrele fracturate.
- Fiti pregatit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube.
- Fiti atent la eventualele pericole produse de constructiile afectate. Replicile cutremurului pot darama cladirile, drumurile, podurile, pasajele afectate.
-NU folositi liftul chiar daca acesta functioneaza.
- Fiti foarte atent pe unde mergeti si cum conduceti.
- Verificati daca sunt scurgeri de gaze sau apa. Verificati daca a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica.
-Opriti alimentarea cu apa, gaz si energie electrica.
- Daca simtiti miros de gaz, deschideti geamurile si usile pentru aerisire.
- Daca simtiti miros de gaz, NU incercati sa intrerupeti alimentarea cu energie electrica si nici sa decuplati sigurantele. O singura scanteie poate provoca un incendiu.
- NU reporniti dumneavoastra alimentarea cu gaz, lasati compania furnizoare sa se ocupe de asta.
- Daca puteti, stingeti incendiile din casa sau din cartierul dumneavoastra imediat ce s-au produs.
-Atunci cand parasiti cladirea protejati-va capul cu o casca; in lipsa acesteia puteti folosi un obiect dur ce va poate proteja de eventualele obiecte ce ar mai putea sa cada
- Daca sunteti afara si va puteti deplasa in siguranta, incercati sa mergeti intr-un spatiu deschis.
- Indepartati-va de cladirile afectate, cablurile electrice, panourile publicitare, liniile de tramvai pentru a nu fi ranit.
- In cazul in care plecati de acasa, lasati un bilet spunandu-le membrilor familiei sau prietenilor unde va aflati.Chiar daca liniile telefonice functioneaza, utilizati-le numai in caz de urgenta.
- Lasati caile de acces libere pentru interventia echipelor de salvare.
- ESTE ABSOLUT NECESAR SA LASATI LINIILE TELEFONICE SI ARTERELE DE CIRCULATIE LIBERE PENTRU INTERVENTIAECHIPELOR DE SALVARE.
- Aveti incredere doar in informatiile provenite din surse oficiale: postul national de radio, televiziunea publica, autoritatile locale.
- NU va bazati pe zvonuri si NU raspanditi informatii neverificate.
- Daca aveti nevoie de ajutor, incercati sa comunicati cu echipele de interventie si sa le oferiti informatii despre situatia dumneavoastra.
- In cazul unui cutremur major, echipele de interventie nu vor putea oferi ajutor imediat tuturor cetatenilor.
- Participati la actiunile de inlaturare a daramaturilor si salvarea oamenilor. Nu actionati pe cont propriu, ci doar urmand instructiunile
autoritatilor.
RUCSACUL DE SUPRAVIETUIRE
Un cutremur major va poate afecta existenta si poate modifica temporar mediul inconjurator. Astfel, este posibil ca, dupa un astfel de eveniment, un numar mare de persoane sa aiba nevoie de ajutor si asistenta calificata. De aceea este important sa fiti pregatit pentru a va putea descurca singur timp de aproximativ trei zile.
Nu va ganditi ca problemele dumneavoastra s-au terminat daca ati supravietuit cutremurului. Comunicarea cu ceilalti sau obtinerea ajutorului pot fi dificile sau chiar imposibile in astfel de momente.
Pregatiti un rucsac pentru situatii de urgenta pentru acasa, serviciu, masina! Revizuiti-l permanent!
Un rucsac pentru situatii de urgenta este un set de obiecte de care probabil veti avea nevoie pentru siguranta si confortul dumneavoastra.Verificati continutul rucsacului cel putin o data pe an si inlocuiti stocul de apa si alimente. Tineti-l cat mai aproape de iesire.
Continutul rucsacului de supravietuire:
I. Apa si alimente
1.1. apa - apx. 5 litri de persoana
1.2. conserve sau alimente neperisabile; deschizator de conserve
1.3. alimente pentru copii (daca este necesar)
II. Medicamente si materiale de uz medical
2.1. medicamentele necesare daca suferiti de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune
arteriala , etc.
2.2. analgezice, antiseptice
2.3. dezinfectant si bandaje
2.4. manusi si masca sterila
III. Produse de igiena
3.1. gel anti-bacterian
3.2. batiste, servetele umede, prosoape de hartie, hartie igienica, scutece, etc.
3.3. haine de schimb
IV. Materiale de prima necesitate
4.1. patura sau sac de dormit
4.2. fluier
4.3. briceag
4.4. lanterna cu baterii
4.5. radio cu baterii
4.6. chibrituri (pastrate in recipiente inchise ermetic)
4.7. incaltaminte rezistenta
V. Acte si bani
5.1 - copii ale actelor importante: carte de
identitate, contractul casei, asigurari, contracte, analize medicale, etc. (pastrate in pungi de plastic inchise ermetic)
5.2 bani
- Este recomandabil sa pastrati un mic stoc de provizii la locul de munca in cazul in care nu puteti ajunge acasa.
- Nu uitati ca transportul public poate fi temporar interupt si ati putea intampina dificultati in deplasarea catre o anumita locatie.
- La fiecare loc de munca ar trebui sa fie desemnat un responsabil pentru pastrarea si mentinerea echipamentelor si proviziilor necesare in caz de cutremur.
- Pastrati un pachet minim cu provizii si in masina.
Foto: adevarul.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email