A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734956288.4793.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

250 de blocuri din Iasi sunt vulnerabile la cutremur
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-11-2014, ora 08:46

250 de blocuri din Iasi sunt vulnerabile la cutremur

Articol de Madalina Irimia
250 de blocuri din Iasi sunt vulnerabile la cutremur, iar 80 dintre ele sunt incadrate la clasa intai de risc seismic. Cladirile au fost expertizate inainte de anul 2000, fara ca ulterior situatia sa mai fie actualizata. Cele mai multe imobile cu probleme sunt in zonele Podu Ros, Tatarasi, splai Bahlui si Copou.

Ultimul cutremur mare inregistrat in zona Vrancea a creat panica in blocurile a caror structura de rezistenta este deja afectata. Una dintre cele mai grave situatii se inregistreaza pe strada Pascanu. Blocul de la numarul unu este vechi de peste 60 de ani si s-a fisurat din cauza unei infiltratii. Din pereti se desprind bucati de tencuiala, iar o parte dintre locatari deja s-a mutat. Cei care au ramas traiesc cu teama.

“- Cum s-a simtit cutremurul? - Am iesit afara si am stat in ploaie, cum altfel? Ca iti e frica, crapaturile sunt mari.”

Stau cu copilul in casa, ne asteptam la ce este mai rau. Plec cu grija la serviciu, ma intorc cu grija de la serviciu, ii mai gasesc, si pe parinti, ei sunt in varsta.”

Prin clipe de groaza au trecut si familiile care traiesc in casele nationalizate de pe strada George Enescu, din centrul orasului. Cladirile de aici sunt incadrate in clasa intai de risc seismic.

Avea o placa cu risc seismic, stiam ca la primul seism s-ar putea darama.- A mai fost reabilitata in ultima perioada? - A, nu, eu sunt aici de 30 de ani si niciodata nu a fost reabilitata.”

“Serios, se misca patul cu mine, m-am speriat, bineinteles, ca nu era ceva de ras, m-am speriat si am venit repede in tocul usii. Mama a luat copii in brate si a iesit afara,” povestesc oamenii.

De fiecare data dupa ce se inregistreaza cate un cutremur, autoritatile locale vin sa inspecteze cladirile subrezite. Se limiteaza insa doar la atat.

Sebastian Buraga, purtator de cuvant al Primariei Iasi: “In acest moment, avem 256 de imobile cu diferite grade de risc seismic. Asociatiile de proprietari, daca vorbim despre imobile de locuit, sunt obligate sa ceara muncipalitatii intocmirea acestui proiect pentru verificarea gradului seismic. Mai departe, exista un proiect guvernamental.”

Potrivit estimarilor, in Iasi sunt aproximativ 5.000 de cladiri care nu au fost expertizate niciodata si despre care nu exista niciun fel de date privind riscul de prabusire la un eventual cutremur.

Sursa: digi24.ro
Foto: ph-online.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii