ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
08-11-2013, ora 14:48

200 de ani de invatamant tehnic la Iasi . Zilele Universitatii „Gheorghe Asachi”

Articol de Alexandra Stefanescu

Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) sarbatoreste in acest an Zilele Universitatii sub auspiciile implinirii a 200 de ani de la infiintarea Scolii de Inginerie si Hotarnicie de catre Gheorghe Asachi si a 75 de ani de la inceperea cursurilor Scolii Politehnice Iesene. Cu acest prilej, TUIASI va organiza, in perioada 13-15 noiembrie 2013, o serie de manifestari festive care vor marca aceasta dubla aniversare.

Este foarte important faptul ca Universitatea conserva si cultiva memoria marelui ctitor de scoli care a fost Gheorghe Asachi, ce reprezinta un tezaur spiritual nu numai al nostru, ci al intregii tari, fiindca infiintarea scolii de inginerie in limba romana a avut o importanta foarte mare in emanciparea nationala in aceasta zona a Romaniei. Fondarea ei a insemnat inceputul unui drum anevoios, pavat cu multe oprelisti, fiindca au trecut multi ani pana cand, in aceasta parte a Moldovei, s-a infiintat o Universitate cu profil exclusiv tehnic. Totodata, dorim sa marcam implinirea a 75 de ani de la infiintarea Scolii Politehnice ca o institutie legiferata, dedicata exclusiv invatamantului ingineresc. Toata aceasta traditie de 200 de ani se regaseste in atitudinea, in structura si in rolul jucat de Universitatea Tehnica in peisajul academic romanesc, pentru ca intreaga istorie ne obliga sa ne ridicam la un inalt nivel academic”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul TUIASI, importanta manifestarilor organizate.

Premierea excelentei din universitate

Sirul evenimentelor se va deschide miercuri, 13 noiembrie, cu a V-a Editie a „Simpozionului de Istoria Invatamantului si Stiintelor Tehnice”. Acesta va avea loc incepand cu ora 9.00, in Sala de Conferinte din Corpul T al TUIASI. La manifestarea stiintifica vor participa specialisti din universitate si din afara. Ca tematica, cele 19 lucrari care vor fi prezentate in cadrul Simpozionului abordeaza istoricul unor domenii de specialitate, al unor facultati si al unor departamente ale TUIASI.

Sunt predominant lucrari de istorie recenta, avand in vedere si varsta scazuta a invatamantului ingineresc comparativ cu alte ramuri de invatamant care au o istorie de mii de an. La aceasta editie exista, ca si in alti ani de altfel, lucrari care sunt dedicate exclusiv lui Asachi datorita si acestei aniversari. De asemenea, anul acesta avem o participare mai bogata decat in anii precedenti, intentia noastra fiind ca, pe viitor, sa dam o dimensiune nationala acestui simpozion”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Ion Giurma.

Joi, 14 noiembrie, va avea loc un Senat Festiv in Sala de Conferinte a TUIASI, incepand cu ora 12.00, cu prilejul caruia se vor acorda „Premiile de Excelenta in Cercetare” la patru categorii si „Premii pentru intreaga activitate” pentru trei profesori de seama ai Universitatii. Decernarea acestor premii se inscrie in traditia Universitatii de a premia cadrele didactice si cercetatorii dedicati, cu rezultate remarcabile in activitatea stiintifica si didactica. „Anul trecut ne-am premiat profesorii seniori si am acordat titlul de Profesor Emerit. Este insa pentru prima data cand TUIASI confera premii pentru intreaga activitate”, a mai precizat rectorul.

Dezvelirea picturilor Regelui Carol I al Romaniei si a Reginei Elisabeta

Tot joi, 14 noiembrie, de la ora 17.00, in Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din corpul A al TUIASI va avea loc dezvelirea picturilor reprezentandu-i pe Regele Carol I al Romaniei si pe Regina Elisabeta. Dupa cum explica prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, „scopul este acela de a reconstitui aspectul initial al Aulei, fiindca picturile care infatisau familia regala erau in Aula inca de la inceputuri. Aceste tablouri au disparut in perioada anilor ’47, iar, cu timpul, datorita evolutiei istorice, au fost inlocuite cu alte doua tablouri - Gheorghe Asachi si Petru Poni. Familia Regala a jucat un rol important in ridicarea Palatului Universitar de pe Copou, motiv pentru care cele doua tablouri au fost amplasate acolo. Din fericire, in Aula s-a pastrata o placa omagiala dedicata Reginei Elisabeta. In perioada comunista aceasta placa a fost acoperita cu drapelul Romaniei, fapt care a permis conservarea acesteia pana in zilele noastre”. Incepand cu ora 19.00, reprezentantii TUIASI vor lua parte la un Spectacol de Gala ce va avea loc in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi, care se va incheia cu un cocktail.

Vineri, 15 noiembrie, de la ora 9.00, va avea loc o adunare festiva in Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” cu prilejul careia se va face un schimb de mesaje aniversare intre membrii din conducerea TUIASI, reprezentantii altor universitati cu care TUIASI are legaturi de traditie si autoritatile centrale si locale. Astfel, de la ora 9.00 la 10.00, va avea loc primirea invitatilor si vizitarea expozitiilor din Sala Pasilor Pierduti care prezinta activitatile si realizarile celor 11 facultati ale Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi. Apoi vor urma cuvantul de deschidere a Zilelor Universitatii, cuvantul rectorului Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, care va fi urmat de mesajele aniversare de felicitare adresate de catre invitati. De la 12.30 la 12.45 va avea loc inchiderea festivitatilor.

Scurt istoric al celor 200 de ani de invatamant ingineresc la Iasi

In 1813, Gheorghe Asachi a creat prima clasa de inginerie si hotarnicie la Iasi, cu predare in limba romana, in cadrul careia urma sa fie predata „stiinta teoretico-practica a artei de a fi inginer”. El a revolutionat astfel invatamantul public superior si l-a inclus pe inginer in categoria „omului literat”. Aceasta scoala poate fi considerata nucleul invatamantului tehnic superior din Moldova. In continuare, scoala s-a dezvoltat in cadrul Academiei Mihailene (1835) si, ulterior, in cadrul Universitatii din Iasi, infiintate in anul 1860. In 1912, in urma aprobarii noului regulament al Facultatii de Stiinte din cadrul Universitatii, se infiinteaza invatamantul superior electrotehnic, chimic aplicat si agronomic, eveniment care reprezinta, de fapt, adevaratul act de infiintare a ceea ce va fi, ulterior, Institutul Politehnic din Iasi. Prin reforma invatamantului din anul 1948 a fost fondat Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iasi, care a functionat pana in anul 1993 cand, in cadrul reformei invatamantului superior din Romania a devenit, pe 17 mai 1993, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi.

Programul complet al manifestarilor:

Miercuri, 13 noiembrie, Sala de Conferinte (corp T)

9.00 - 14.30 - Simpozionul de Istoria Invatamantului si Stiintelor Tehnice (editia a V-a)

Joi, 14 noiembrie, Sala de Conferinte (corp T)

12.00 - 13.30 - Senat Festiv - decernarea „Premiilor de Excelenta in Cercetare” si „Premiilor pentru intreaga activitate”

Joi, 14 noiembrie, Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”

17.00 - 18.15 - Dezvelirea picturilor reprezentandu-i pe Regele Carol I al Romaniei si pe Regina Elisabeta in Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi

19.00 - 21.30 - Spectacol de gala in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi

21.30 - 22.30 - Cocktail la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi

Vineri, 15 noiembrie, Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”

9.00 - 10.00 - Primirea invitatilor si vizitarea expozitiilor din Sala Pasilor Pierduti care prezinta activitatile si realizarile celor 11 facultati ale Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi

10.00 - 10.15 - Cuvantul de deschidere a Zilelor Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, Editia Aniversara „200 de ani“

10.15 - 10.45 - Cuvantul rectorului Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi,

Prof. univ. dr. ing. Ion GIURMA

10.45 - 12.30 - Mesaje aniversare de felicitare adresate de catre invitati

12.30 - 12.45 - Inchiderea festivitatilor

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii