ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
15-03-2013, ora 16:16

15 martie- Ziua Internationala a Somnului

Articol de Madalina Irimia

Ziua Internationala a Somnului, 15 martie, este un eveniment anual organizat in intreaga lume de peste 5 ani. Aceasta reprezinta o celebrare a somnului si un prilej de dezbatere a problemelor importante in legatura cu somnul. Romania sarbatoreste si in 2013 Ziua Internationala a Somnului prin activitati de informare in toate laboratoarele de somnologie din tara.

Ziua Somnului 2013 se desfasoara sub sloganul „Cine doarme bine imbatraneste sanatos” si isi propune sa atraga atentia asupra tulburarilor de somn inregistrate cu precadere la adultii in varsta. Un somn bun este posibil la orice varsta, iar acest lucru are o importanta vitala pentru starea generala de sanatate. Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, insa, pe plan mondial, mai putin de o treime din cei care sufera de astfel de probleme cauta ajutor specializat. Si aceasta se intampla in conditiile in care noi toti ne petrecem o treime din viata dormind.

Statisticile estimeaza ca, in Romania, intre 1-3% din copii si adolescenti pot avea tulburari respiratorii in timpul somnului, iar 4-6% din adulti pot avea sindrom de apnee in somn de tip obstructiv in timpul somnului (intre 900.000 -1.100.000 adulti). Toate aceste tulburari pot fi depistate si tratate in cele peste 80 de laboratoare sau puncte de inregistrare somnografica din tara, care marcheaza progresele de la an la an atat din punct de vedere al numarului, cat si la nivelul cazurilor diagnosticate si tratate.

Somnologia este o competenta, o supraspecializare care, traditional, a fost omologata in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. Motivele recunoasterii acestei supraspecializari tin de patologia importanta pe care o acopera, de faptul ca salveaza vieti, de contributia pe care o are la reluarea vietii profesionale si sociale a pacientilor care, suferind de tulburari in somn, pot deveni o problema serioasa pentru comunitate si pentru propria familie.”, a declarat Prof. dr. Florin Mihaltan, Presedintele interimar al Societatii Romane de Pneumologie.

In Romania progresele mici, dar constante, ne permit sa fim optimisti pentru viitor si sa nu dezarmam in demersurile pe care le facem pentru acreditarea laboratoarelor si asigurarea compensarilor la Casa Nationala de Asigurari. Avand in vedere interesul in crestere al medicilor pneumologi, cardiologi, ORL, fata de aceasta supraspecializare, precum si activitatile de informare si instruire ale Societatii Romane de Pneumologie impreuna cu firmele care distribuie aparatura specializata, estimam o crestere continua si constanta a retelei de laboratoare de somnologie, de 10-15% in fiecare an.”, a adaugat Prof. dr. Florin Mihaltan.

Afectiunile tratabile si diagnosticabile in laboratoarele de somnologie sunt in principal cele legate de sindromul de apnee in somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventilatie, boala picioarelor neastamparate, narcolepsia sau catalepsia etc. Tratamentul principal, metoda de aur terapeutica, este o „atela pneumatica”, un aparat care se cheama CPAP, care tine deschisa calea respiratorie si nu mai permite producerea pauzelor in respiratie. Din nefericire acest tip de terapie, extrem de eficace, nu este compensata de casa de asigurari si acest lucru determina renuntarea la tratament din motive financiare in cazul a 57% din pacienti.

Un sindrom de apnee in somn de tip obstructiv nedepistat la timp poate duce la accidente prin adormire la volan, accidente la locul de munca, riscuri pentru soferi profesionisti, controlori de trafic, mecanici de locomotive etc.

Formele de sindrom de apnee in somn pot fi usoare, moderate si severe. Daca pentru formele severe si moderate se poate lua in calcul metoda standard bazata pe CPAP, pentru formele usoare si uneori pentru cele moderate se apeleaza la tratamente protetice sau interventii aplicate de medici ORL. Medicatia este de mic ajutor in aceasta boala, dar afectiunile presupun adesea consultatii interdisciplinare la care participa medici pneumologi, cardiologi, ORL, neurologi, endocrinologi, nutritionisti, diabeticieni , psihiatri etc.

Absenta depistarii precoce a bolii si a terapiei atrage in timp complicatii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburari de ritm, hipertensiune arteriala rezistenta la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficiente respiratorii, complicarea unui astm bronsic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburari erectile, impotenta, sindrom metabolic etc.

Foto: business-forum.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
BillyCam,  15.05.2017 03:06

wh0cd2240053 Cost Of Viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii