A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734883770.1606.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

14 februarie, Ziua indragostitilor. Legenda Sfantului Valentin
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-02-2013, ora 07:14

14 februarie, Ziua indragostitilor. Legenda Sfantului Valentin

Articol de Madalina Irimia

Valentine's Day este Ziua Indragostitilor in traditia occidentala, care se sarbatoreste pe data de 14 februarie. In Romania, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este Dragobete care este sarbatorit pe 24 februarie. Este numit dupa un personaj din folclorul romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi gasit si in cuvantul romanesc dragoste.

Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine's day, desi deja avea prin Dragobete o sarbatoare traditionala. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, institutii. Organizatia nationalisa Noua Dreapta condamna sarbatorirea Valentine's day in Romania ca fiind o activitate superficiala, comercialista, un kitsch importat din Occident.

Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi. In Franta o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale. In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a il petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

In Suedia este numita ziua tuturor inimilor . Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca. Ziua indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi. Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.

In Turcia, Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce in Ziua Inimilor Dragi/Dulci In cultura persana (Iran) S este o zi dedicata iubirii si are loc pe 29B in calendarul solar jalali. Data corespunzatoare calendarului gregorian este 17 februarie. S se sarbatoreste in Marele Imperiu Persan deja din sec 20 i.e.n. In Egipt este o alta zi a iubirii pe data de noi 4, numita ziua iubirii egiptene.

In Brazilia, ziua inamoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, cand cuplurile isi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasa ca ziua inainte de Sfantul Anton, cunoscut aici ca sfantul casatoriei, cand multe femei singure realizeaza ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau iubit.

In Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita in a treia vinere si sambata din septembrie, datorita scopurilor comerciale. In aceasta tara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou secret (asemanator traditiei de Craciun Mos Craciun Secret) In Mexic, ziua iubirii si prieteniei este sarbatorita asemanator ca in Columbia dar pica in alta data.

Datorita unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a aparut si in Japonia si Coreea ca o zi in care mai mult femeile si mai putin barbatii daruiesc bomboane, ciocolata si flori. A devenit ca o obligatie ca multe femei sa daruiasca ciocolata tuturor colegilor barbati. In Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligatie si choko – ciocolata. Aceasta contrasteaza cu honmei-choko, ciocolata data persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba intre ele in tomo-choko…tomo-prieten. Prin efort de marketing sustinut, o zi reciproca, Ziua alba a aparut. Pe 14 martie barbatii sunt asteptati sa intoarca favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Indragostitilor. La inceput cadoul de retur trebuia sa fie o bezea sau cioco alba, de unde si numele de Ziua alba. Insa acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun. In cultura chineza, exista un omolog al Zilei Indragostitilor numita Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajera care s-au gasit in Rai in ziua a saptea a lunei a saptea a calendarului lunar.

Legenda Sfantului Valentin

Odata era un imparat roman al carui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptator indarjit si a avut multe razboaie. El a vrut o armata puternica dar majoritatea barbatilor romani nu doreau sa mearga in lupta. Imparatul s-a gandit ca, in locul luptei, barbatii preferau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori. Imparatul s-a gandit ca aceasta lege ii va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati.

Valentin, care era un preot crestin, credea ca dreptul oamenilor de a sa casatori era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a casatorit in secret cupluri, cununiile fiind facute in locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de imparat.

Intr-un final, Claudiu l-a gasit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a placut personalitatea lui Valentin, considerand ca este un om tanar si intelept. L-a incurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost intemnitat si condamnat la moarte. Pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind "Adu-ti aminte de Valentin al tau."

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie in anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viata sfantului Valentin si nu se stie daca legenda are o baza istorica reala.

Sursa: wikipedia.org

Foto: newjersey.bbb.org

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii