ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-05-2014, ora 12:21

12 mai – Ziua Internationala a Asistentului Medical

Articol de Madalina Irimia

Peste 8.000 de asistenti medicali ieseni sarbatoresc, pe 12 mai, ziua profesiei. Ei sunt alaturi de colegii din intreaga lume care isi amintesc, in aceasta zi, de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine statatoare.

12 mai a fost stabilita in 1965 de Consiliul International al Asistentilor Medicali (ICN) ca Zi Internationala a profesiei si subliniaza importanta rolului asistentului medical in mentinerea sanatatii comunitatii, precum si a sustinerii de care acesta are nevoie pentru a fi eficient si motivat la locul de munca. In acest an, tema stabilita de ICN este „Asistentul medical: o forta pentru schimbare. O resursa vitala pentru sanatate”.

In Romania, Ziua Internationala a Asistentului Medical este la editia a paisprezecea.

Filiala Iasi a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania marcheaza aceasta zi speciala sambata, 10 mai, in Sala de Consiliu (Policlinica Stomatologica Bolta, intrarea dinspre Bulevardul Independentei), prin conferinta cu tema „Schimbarea in sanatate incepe cu noi”.

Este o zi speciala, o zi in care asistentii medicali merita sa fie sarbatoriti. Rolul asistentul medical este unul de o importanta deosebita. Practic, 60% din activitatea la patul bolnavului revine colegilor nostri si se intampla frecvent ca un singur om sa aiba grija de 30-40 de pacienti. De asemenea, asistentii medicali fac preventie, dar despre acest lucru prea putin se vorbeste. Schimbarea in sanatate poate incepe cu noi, avem un potential urias, dar autoritatile nu acorda acestei profesii importanta meritata. Pe de alta parte, vechile probleme precum subfinantarea sistemului sanitar si deficitul de personal au ramas pe lista celor nerezolvate. Totusi, fara asistenti medicali si moase sistemul sanitar nu ar putea functiona si, cu siguranta, exista un viitor mai bun si pentru aceste profesii”, a declarat Liliana Pintilie, presedintele Filialei Iasi a OAMGMAMR.

In OAMGMAMR sunt incrisi, in total, peste 100.000 de asistenti medicali si moase.

Foto: promovareata.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii