ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
02-11-2013, ora 08:08

1 din 10 persoane cu neuropatie diabetica nu stie ca sufera de aceasta afectiune

Articol de Madalina Irimia

Neuropatia diabetica este printre cele mai frecvente complicatii pe termen lung ale diabetului zaharat, dar cu efecte ireversibile, prin distrugerea progresiva a fibrelor nervoase si afectarea sistemului nervos autonom si somatic. Date fiind simptomele resimtite de persoanele care sufera de neuropatie diabetica, aceasta afectiune poate avea importante efecte negative asupra calitatii vietii.

In cadrul Primei Conferinte Nationale de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, cu participare internationala – Neurodiab 2013, au fost prezentate rezultatele preliminare ale primului studiu privind calitatea vietii persoanelor cu neuropatie diabetica din Romania, initiat de Societatea de Neuropatie Diabetica. Conform rezultatelor preliminare, 1 din 10 pacienti cu simpome de neuropatie diabetica a declarat ca nimeni nu i-a spus ca sufera de aceasta afectiune, primind acest diagnostic cu ocazia testului efectuat in cadrul studiului.

Conform rezultatelor preliminare, 67% dintre persoanele chestionate sufera de neuropatie diabetica. De asemenea, 15% au afirmat ca s-au confruntat cu ulceratii ale piciorului, 5% au avut gangrena, iar 4% au deja amputatii de deget(e).

In ceea ce priveste localizarea simptomelor neuropatiei diabetice, pe primul loc in raspunsuri se afla simptomele resimtite la nivelul picioarelor, urmate de cele de la nivelul bratelor. De asemenea, studiul arata ca 49% dintre pacientii cu neuropatie diabetica admit ca simptomele se inrautatesc in cursul noptii. Intrebati daca in ultimele patru saptamani durerea i-a trezit in timpul noptii sau nu au putut dormi de durere, 17% au spus ca se confrunta cu probleme moderate in acest sens, iar mai mult de 7% au semnalat probleme grave.

Ingrijorator este faptul ca 6% dintre respondenti au recunoscut ca a durat mai mult de doi ani din momentul in care au simtit primele simptome de neuropatie pana cand s-au adresat medicului referitor la aceste probleme, pe cand 7% s-au adresat medicului dupa un an de la aparitia simptomelor, acest lucru in contextul in care evolutia neuropatiei diabetice este progresiva”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Rugati sa compare starea de sanatate prezenta cu cea din urma cu trei luni, aproape 20% au evaluat starea lor de sanatate ca fiind mai rea, iar aproape 6% ca fiind mult mai rea.

Pe termen lung, efectele neuropatiei diabetice afecteaza negativ calitatea vietii pacientilor. Fiind vorba de afectiuni cronice, pacientii tind sa mearga la un consult medical doar in momentul de acutizarea a bolii. In acest caz, se impun preventia, diagnosticarea precoce si tratamentul acestei complicatii a diabetului zaharat, iar acest lucru este posibil pe de o parte printr-o colaborare eficienta intre medicul de familie, diabetolog si neurolog, iar pe de alta parte prin informarea si educarea persoanelor cu diabet zaharat cu privire la o mai buna cunoastere a afectiunii lor.

Studiul de analiza transversala privind calitatea vietii persoanelor cu neuropatie diabetica din Romania - NeuroDiab 2012 - a fost derulat in perioada 10.06.2012 – 30.10.2012, pe un esantion de 21.348 de pacienti cu diabet zaharat, din 51 de centre de diabet din Romania. Metoda de evaluare folosita a fost chestionarului Norfolk QoL-DN, chestionar standardizat si validat de Eastern Virginia Medical School, USA, tradus si validat in limba romana.

Principalele obiective ale studiului au fost constientizare problematicii neuropatiei diabetice, evaluarea calitatii vietii pacientilor cu diabet zaharat si neuropatie diabetica in practica medicala curenta, precum si initierea cat mai precoce a preventiei si tratamentului neuropatiei diabetice.

Foto: dreptitate.net

     
Tag-uri: romani, boala, diabet
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii