A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834511.0998.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un sfert dintre masinile Serviciului de Ambulanta Iasi ar trebui casate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-11-2014, ora 12:51

Un sfert dintre masinile Serviciului de Ambulanta Iasi ar trebui casate

Articol de Cristian Amariei
Serviciul de Ambulanta din Iasi functioneaza cu masini insuficiente, iar cele existente sunt, in cea mai mare parte, depasite si se strica des. Mai grav, si vietile pacientilor sunt puse in pericol deoarece, din cauza uzurii masinilor, autospecialele ajung la interventie cu aparatele medicale din dotare deja descarcate. Ar fi nevoie de 20 de ambulante pentru ca activitatea Serviciului sa se desfasoare fara probleme, insa Ministerul Sanatatii a repartizat la Iasi doar doua.

Medicii de la Serviciul de Ambulanta din Iasi sunt nevoiti sa intervina la urgente cu 63 de autosanitare dintre care aproape un sfert ar trebui casate. Restul, sunt mai vechi de 10 ani si au peste 400 de mii de kilometri la bord. Asta in conditiile in care Serviciul deserveste 850 de mii de locuitori ai judetului. Cu astfel de masini in dotare, ambulantierii spun ca, daca iarna nu va fi una blanda, va fi imposibil sa intervina la cazuri din afara orasului.

"445.000 de kilometri. Vine iarna, cu astea ramanem. E tractiune pe spate si ramanem cu ele. Ramanem prin zona, prin rural," spune Marius Gherasim, ambulantier.

Mai mult, pentru ca autospecialele sunt prea putine si folosite intens, 24 de ore din 24, din cauza vechimii si a uzurii, ajung sa puna vietile pacientilor in pericol.

"Aparatura, in momentul deplasarii, din masina la locul solicitarii cateodata ne face probleme. Adica nu ramane incarcata aparatura," a explicat Cristina Guzu, medic la Serviciul de Ambulanta Iasi.

Mircea Ursu, directorul tehnic al Serviciului Judetean de Ambulanta Iasi: "Din pacate, un numar destul de semnificativ de aproximativ 17% din aceste ambulante sunt ambulante cu ani de fabricatie intre 1998 si 2002, ambulante care sunt deja in norma de casare."

Pentru ca masinile sunt vechi, investitiile in reparatii si intretinere sunt tot mai costisitoare. Anul acesta, de exemplu, din bugetul de 6,6 milioane de lei al institutiei, aproape trei milioane de lei sunt folositi doar pentru reparatii. si asta in conditiile in care Ministerul Sanatatii a redus bugetul Serviciului cu doua milioane de lei fata de anul trecut. Conducerea Serviciului de Ambulanta a cerut de nenumarate ori ambulante noi, insa fara rezultatul asteptat.

"Se trimit situatii inclusiv din punct de vedere al situatiei personalului catre minister, catre departamentul de urgenta. De multe ori si de mai multe ori pe luna," a declarat Radu Calistru, directorul adjunct al Serviciului de Ambulanta Iasi.

Medicii de la Serviciul de Ambulanta Iasi raspund zilnic la 400 de solicitari, iar din cauza numarului mic de autospeciale, de cele mai multe ori, pacientii au de asteptat zeci de minute pana la sosirea echipajului. Anul trecut, medicii de la Serviciul de Ambulanta au intervenit in peste 112 mii de cazuri.

Sursa: digi24.ro
Foto: hotnews.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii