ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
26-01-2012, ora 08:04

La Iasi a fost implement un program de educatie si recuperare a bolilor cardiovasculare transmis printr-un sistem tv cu circuit inchis

Articol de Alexandra Stefanescu

La Spitalul de Recuperare din Iasi a fost implementat un program de educatie si recuperare a bolilor cardiovasculare transmis printr-un sistem tv cu circuit inchis. Programul este adresat pacientilor internati la sectia de boli cardiovasculare si presupune un tratament medicamentos, suport psihologic, nutritionist si exercitii kinoterapeutice.

Seful Clinicii de Recuperare Cardiaca de la Spitalul de Recuperare din Iasi, conf.dr.Florin Mitu a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca pacientii sunt tot mai interesati de acest program si ca fiecare salon este dotat cu TV. In total sunt 45 de paturi. Doua rezerve au cite doua paturi iar doua saloane au fost modernizate in totalitate.

Cinci dintre cele 13 TV au fost cumparate cu fonduri date de spital, restul fiind luate cu bani de la cadrele medicale, sponsorizari. Cu ajutorul TV, mesajul este transmis de mai multe ori si este retinut mai repede. Un avanjat este acela ca echipa este formata din specialisti pe mai multe paliere si astfel suportul asigurat este complet”, a declarat conf.dr. Florin Mitu.

In cadrul proiectului sunt organizate o serie de activitati de preventie si se fac programe individuale sau de grup. Pacientii sunt informati in legatura cu bolile cardiovasculare si modalitatile de recuperare.

Psihologul prezinta programele de relaxare si cele pe schimbarea comportamentelor. Doi profesori de kinetoterapie prezinta programele pentru cei cu boli cardiovasculare. Programul acesta functioneaza integrat in toate saloanele. Dorim sa atragem atentia asupra factorilor de risc, asupra stilului de viata. Noi prezentam programe pe hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, pe afectiuni coronaniene, pacienti operati pe cord, cu afectiuni venoase periferice ”, a explicat conf.dr. Florin Mitu.

Bolile cardiovasculare (BCV) afecteaza inima si vasele de sange si se pot manifesta prin hipertensiune arteriala, boli coronariene, afectiuni cardiace si atac de cord. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza a mortalitatii in UE - aproximativ 40% din decese sau 2 milioane de decese pe an.

Sanatatea cardiaca este legata de comportamentul si de stilul de viata. Prin urmare, strategiile de preventie eficiente trebuie sa se concentreze pe factori cheie precum consumul de tutun, alimentatia si activitatea fizica, consumul de alcool si stresul psihosocial.

Cele mai frecvente boli cardiovasculare in Romania sint hipertensiunea arteriala si diferite forme de cardiopatie ischemica, ambele debutind cel mai frecvent in jurul virstei de 50 de ani. Problema majora este ca in ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe cazuri de boli cardiovasculare si chiar de infarct miocardic acut la oameni tineri, sub 40 de ani.

Foto: cugetliber.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii